В анкета, която публикувахме на сайта попитахме "Ще получите ли коледни бонуси". Отговор са дали близо 4 хиляди души. 85 % от тях посочват, че няма да получат бонуси. Съответно - останалите близо 15 % ще посрещнат празниците по-спокойно. За сравнение, миналата година по данни на стопанската камара - 63 % от работодателите са дали бонуси.

На въпроса "Какви бонуси ще получите" по-голямата част заявяват, че тази година шефът им ще ги зарадва с пари в брой. По-малко са тези, които за празниците ще получат храни и напитки. А най-малко ще получат коледен бонус под формата на ваучер, с който могат да пазаруват в търговската мрежа.

Добра новина застигна всички 550 работници в една от големите компании в пивоварния бранш у нас.

Ива Янакиева, мениджър човешки ресурси в компанията: „По-традиция за добре свършена работа даваме годишен бонус, този бонус го получава всеки и е свързан с цялостното представяне на компанията".

Годишният бонус ще бъде изплатен за Коледа. И ще бъде 2 в 1. Всеки работник ще получи ваучер за пазаруване на стойност 450 лева и парична награда от 250 лева в брой. Така Любомир, който е търговски представител, ще посрещне празниците със 700 лева на плюс.

Годината обаче не е била добра за повечето фирми в мебелния бранш. Тук работят около 60 души. В началото на годината се наложило част от тях да излязат в неплатен отпуск, заради затруднения на работодателя.

Маргарита Стойкова, съдружник във фирма за производство на мебели, заяви, че не е било съвсем добра година и дори тежка, заради свития пазар.

Тук добрата новина е, че съкращения не са правени, а заплатите не са намалявани. Но коледни бонуси най-вероятно няма да има.

Мебелистът Антон Георгиев коментира, че не е разочарован. По думите му липсата на бонуси няма да е само в неговата фирма. Той изрази надежда, че следващата година ще бъде по-добра. Дори и да намери начин, работодателят на Антон, ще даде символични суми - около 30 лева на човек.