Малко по-чисто ще е морето на юг това лято. Аварийно отвеждане на отпадните води навътре в морето ще спаси сезона край Созопол. В Слънчев бряг обаче проблемът остава висящ. С помощта на водолази спешно ще бъде прокарана тръба, по която отпадните води да се изхвърлят на 60 метра навътре в морето, а не на плажа.

„Това е временно решение, но е изключително важно това лято в близост до плажа, до плажуващите и до морето да няма отпадни води и да няма замърсяване на водата, тъй като големите проекти за дълбоководно заустване, които общините правят, все още не са готови", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Изграждането на пречиствателна станция в Созопол ще отнеме три години. Още следващото лято обаче отпадните води ще се изхвърлят на километър и половина в морето.

В пика на сезона, проблем може да има с отпадните води на Слънчев бряг и близките курорти. Пречиствателната станция в Равда е малка и не може да поеме всички хотели.

„Това лято пречиствателната ще е леко претоварена, това си го знаем, но тя работи така или иначе, там има поне пречистване, за разлика от Созопол", коментира шефът на ВиК Бургас Ганчо Тенев.

По проект мръсните води на околните курорти трябва да се изливат на 2 километра в морето, а самата станция да бъде разширена. Изграждането на съоръженията парира опасенията на морските кметове, че забраната за строителство на 100 метра от брега ще спре инфраструктурните обекти.

„Законите не трябва да се четат отгоре-отгоре, като дявола евангелието. Както виждате, правим всичко възможно, за да има и пречиствателни станции, и дълбокоморски зауствания и цялата необходима техническа инфраструктура", коментира Лиляна Павлова.

Постройки по брега също ще има, но високи до 6 метра и без хотели. Това не се хареса на морските кметове, които ще търсят съдействието на депутатите промяната да не влезе в сила. В края на обиколката си по морето, регионалният министър отряза висящите кабели пред блока на шефката на РДСНК в Бургас, за да покаже, че незаконното кабелиране няма да се толерира.