По-безопасни курорти през лятото, повече полиция и видеокамери на най-посещаваните места по Черноморието. Това обеща министърът на вътрешните работи.

Цветлин Йовчев даде обещанието на среща с посланици на страни, от които традиционно се очаква най-голям туристически поток. От разговорите стана ясно, че един от най-честите проблеми, с които чужденците се сблъскват, е липсата на преводачи - в болници, търговски обекти и хотели. За новия сезон тази спънка вече е преодоляна, увериха от МВР.

Служители на реда са в контакт и с бизнеса. Брошури също ще борят престъпността по морето. На места ще има допълнително осветление и камери.

„Провеждат се разговори с хотелиерите и те ще бъдат инструктирани как да провеждат дейността си, как да предупреждават гостите си, така че мисля, че ще успеем до началото на сезона да разработим брошури за опасностите, които ги дебнат”, заяви Йовчев.

Слънчев бряг е притегателен за престъпни групи от цялата страна, затова там се очакват повече командировани полицаи. Езиковата бариера ще бъде преодоляна с помощта на повече преводачи в курортите.

Британският посланик, който е гледал филма на BBC за пияните туристи е Слънчев бряг, е оптимист за предстоящия сезон и смята, че предприетите мерки ще дадат резултат. „Ние искаме нашите съграждани, които идват в България, да бъдат много доволни и щастливи, да харчат много пари, разбира се. Когато те са тук, те трябва да спазват законите в България”, коментира Джонатан Алън.

Дори дребните кражби могат да навредят на имиджа на страната ни. Местата, на които се струпват много хора, са Меката на джебчиите. Въпреки тях обаче не липсват и туристи с добри впечатления дори преди старта на сезона.

„Вчера си забравих чантичката и сервитьорката ме гони по улицата, за да ми я върне, голямо благодаря”, сподели пред bTV Наталия Михайловна, турист.

В Слънчев бряг се извършва и профилактика на камерите за видеонаблюдение, които са над 250. На осемте КПП-та камерите ще разчитат и регистрационните номера на превозните средства. Охраната на обществения ред в курортите на север няма да се различава съществено от предходни години.

От ръководството на комплексите са поискали допълнителни 22 служители на полицията.

Говорейки за сигурността по черноморските курорти, няма как да подминем и атентата в Бургас. Вътрешният министър потвърди, че и в тази връзка са взети мерки, които да гарантират по-голяма сигурност.