Десет са ключовите големи обекти, по които ще се работи тази година в София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. В това число не влизат малки улици и тротоари.  

От 4 юни по бул. "Дондуков" започва работа "Софийска вода", за да подменят канализацията в участъка от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски". Булевардът няма да се затваря  изцяло, а ще се стеснява. „Важно е да не се бавим повече”, коментира столичният кмет. 

Чака се становище на министъра на културата, за да се вземе решение с каква настилка да е булевардът. Според Фандъкова трябва да останат павета, но тогава ще се възпрепятства велоалеята.

След средата на юни работата ще продължи в участъка от бул. "Васил Левски" до Ларгото с цялостна подмяна на тротоарите с унипаваж, каза кметът Фандъкова.

След 15 юни ще се работи по бул.”Монтевидео” в района на НБУ. Това е изключително натоварен район, затова след като участъкът бъде готов трафикът ще се облекчи максимално, отбеляза Фандъкова.

След 10 юни ще започне разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Цар Борис Трети" до бул. "Бъкстон". Изключително необходимо е изграждането на локалните платна на Северната скоростна тангента при съществуващия път за кв."Требич". Там имаме готовност да започнем работа по канализацията, а след това и по самите локални платна. 

На 5 юни започва ремонтът на бул. "Асен Йорданов" между бул. "Шипченски проход" и кръговото на бул. "Цариградско шосе", а след това и на бул. "Шипченски проход" между ул. "Иван Димитров - Куклата" и бул. "Асен Йорданов". В края на юни ще започне рехабилитацията на бул."Прага" в участъка от бул. "Скобелев" и бул."Пенчо Славейков", информира още Фандъкова.

На 15 юни ще бъде възстановено движението по бул."Патриарх Евтимий" от паметника на Св.Патриарх Евтимий до Петте кьошета, което беше затворено преди около година заради строежа на метрото, съобщи  изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев. 

Движението ще бъде еднопосочно по бул."Патриарх Евтимий", като ще има стеснение, за да влиза техниката за строежа на метрото. Ще бъде възстановено еднопосочното движение по бул."Васил Левски" през тунела под НДК, посочи Братоев. 

По бул."България" са три лентите за движение в южна посока. На 5-юни ще бъде възстановено движението, което сега е стеснено. 

По бул. "Гоце Делчев" работата е приключила и движението ще бъде възстановено на 10 юни в двете локални платна, които правят връзката на бул. "Гоце Делчев" с бул. "Цар Борис Трети".

Там влизането на техниката ще продължи със спиране на движението само когато това се налага, обясни Братоев.