Скандална сделка в Пловдив: Общината откупува обратно Римския форум, продаден преди 14 години при кмета Иван Чомаков на частно лице. Цената обаче е пет пъти по-висока тази при продажбата.

През 2003 г. Общинският съвет продава на софийската фирма „Младост алфа” терен от пет декара в центъра на града, в който се е намирал древният Римски форум. Цената тогава е малко над 1  млн. лв.

Фирмата купувач е трябвало да построи на мястото офис сграда, но като вложи 1 млн. евро в реставрация на археологическите находки.

17 години по-късно нищо от това не е направено, а днес общинските съветници гласуваха да откупят обратно терена.

„Комисия съвет преговаряше осем или девет месеца, постигнаха голям успех с намаляването на цената”, коментира кметът на града Иван Тотев.

Собственикът на терена заплашил, че ако няма сделка, ще съди общината, която до този момент отказвала да даде разрешение за строеж заради археологическите находки.

„Инвеститорът, общината и Министерството на културата влязоха в седемгодишна битка и се оказа, че археологическите артефакти са безспорна държавна публична собственост”, казва общинският съветник Георги Колев, водил преговорите с „Младост алфа”

 „В случая общината няма изгода да закупи този имот за 5 млн. лв., този имот е мъртъв,там нищо не може да се случи, освен да има археология”, казва Камен Шишманов, общински съветник от „Патриотични фронт”.

„Най-разумно беше да се попитат и хората –те съгласни ли са да дадат от своите пари такава сума”, смята пък общинският от БСП Иван Петков.

Потърсихме и фирмата на адреса ѝ в София за коментар, но не открихме никого в офиса.

Възстановяването на форума ще започне догодина.

Вижте и видеото: