Пловдив е един от градовете с най-опасен за хората въздух не само в България, но дори в Европа. През последните години има известно подобрение на качеството на въздуха, но проблемът остава.

"89 дни в годинината имаме превишение на нормата 50 микрограма на куб. метър. Разрешеното е 35 дни в годината. Усилията продължават, заяви доц. Стефан Шилев - директор на РИОСВ-Пловдив.

Колективно дело срещу общината за мръсния въздух са завели над 100 пловдивчани

Отоплението на въглища и дърва през зимата е най-голямата заплаха за здравето на пловдивчани. Според еколога доц. Стефан Шилев използването на твърдо гориво за битово отопление трябва да се ограничи.

Вторият най-голям източник на замърсяване в Пловдив е автомобилният транспорт. Пловдив е единственият голям град в България без електротранспорт. Пловдив е и единствената голяма община, която не може да обнови автопарка на градския си транспорт с европейски пари.

„Защото е частна собственост и не може да се кандидатства по европейските програми за подновяване на подвижния състав. Пловдив е лишен от електротранспорта веднъж и второ - трудно може да влияе на градския транспорт. Градският транспорт общината го приватизира преди много години и после попадна в едни ръце, в други. Разчитеме на превозвачите, освен това имаме доста остарял автомобилен парк”.

Частните превозвачи отдавна са ликвидирали електротранспорта в Пловдив, а общината не е собственик дори на стълбовете и неработещата контактна мрежа на тролеите.

Лишен от шанса за нови автобуси и тролеи, Пловдив използва полагаемите му се европари по програмата за интегриран градски транспорт за „умни" светофари и мащабно строителство на велоалеи, които да намалят броя на автомобилите.

Повечето нови велоалеи в Пловдив се поставят върху тротоарите

Целта на велоалеите в Пловдив е да намалят автомобилния трафик, но те се строят за сметка на пространствата за пешеходци, но не и за сметка на пространствата за автомобили.

Засега каращите колело в Пловдив са рядкост. А дали новите велоалеи са измислени достатъчно практично, за да накарат хората да оставят колите си, ще покаже бъдещето.