Украйна е ключов партньор за България, а енергетиката не трябва да се политизира. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев в Киев. От днес той е на посещение там по покана на колегата си Петро Порошенко.

Паметникът на небесната стотица, посветен на хората, които загинаха при сблъсъците през миналата година беше едно от първите места, което посети президентът. Той остави и букет пред мемориала.

Двамата президенти за пръв път се срещнаха на четири очи. Говориха за газ, транспортни коридори и анексирането на Крим.

„Украйна е ключов партньор за българската и европейска енергийна сигурност, заяви Плевнелиев и допълни, че газовите мрежи на двете държави трябва да бъдат ползвани свободно за доставки от всеки.

„Украйна и България са двигатели в Европа газта да не бъде повече оръжие, а обикновен

газ не е оръжие, а стока”, каза българският президент.

„Искам да ви уверя, че всеки един енергиен проект, който заобикаля България и Украйна, няма никаква икономическо основание”, коментира и украинският му колега.

Порошенко обяви още, че вече са намерени пари за нови транспортни коридори между България и Украйна, както и за възстановяване на стари – например фериботът Варна - Иличовск. Стана ясно още, че българската общност от над 250 000 души ще е облекчена в ползването и изучаването на майчиния език.

Украйна ни благодари, че лекуваме у нас пострадали при сблъсъците през 2014 техни военни.

След събитията от миналата година и многото загинали, целият център на Киев е превърнат в огромен мемориал. Хората все още си спомнят кървавите дни на февруари 2014 г., но с противоречиви чувства. Една от основните болки на хората в Украйна е, че въпреки края на сраженията статутът на Донецк продължава да е неясен.

Днес Плевнелиев отново заяви, че страната ни подкрепя териториалната цялост на Украйна и не признава анексирането на Крим. Визитата на президента продължава и утре.