Президентът Росен Плевнелиев прие българските параолимпийци, които се завърнаха от Лондон, като им благодари за постиженията и достойното представяне на XIV Олимпийски игри за хора с увреждания.

„Вие трябва да стоите на кориците на тетрадките на първокласниците в училищата, защото сте за пример,” обърна се към атлетите Държавният глава.

Външният вид на тетрадките явно вълнува управляващите напоследък. Дни преди началото на учебната година образователният министър Сергей Игнатов се възмути от тетрадки, на чиито корици лъснаха образите на фолк-звезди. Тетрадките с поп-фолк изпълнители, които вървят в комплект с дискове с творчеството им, не са добре приети в клас, заяви Игнатов. Неговото министерство не одобрявало визуалното оформление, но можело единствено да научи родителите на морал.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На днешната среща при президента присъстваха спортният министър Свилен Нейков, заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов и треньорите на спортистите.

Плевнелиев обърна внимание, че строителството на нови спортни бази в училищата, както и рехабилитацията на съществуващите спортни съоръжения трябва да бъдат съобразени с нуждите на спортистите с увреждания. Той призова за подобряване на условията и за разширяване на възможностите за спорт на хората с увреждания, което щяло да създаде повече възможности за подбор на талантливите спортисти.

Президентът се ангажира, че ще подкрепя лично участията на параолимпийците в предстоящи състезания. Българските атлети се завърнаха от британската столица с два сребърни и един бронзов медал.

Дни преди началото на учебната година образователният министър Сергей Игнатов се възмути от тетрадки, на чиито корици лъснаха образите на фолк-звезди. Тетрадките с поп-фолк изпълнители на кориците, които вървят в комплект с дискове с творчеството им, не са добре приети в клас, заяви Игнатов. Министерството не одобрявало визуалното оформление, но можело единствено да научи родителите на морал.