Кирилицата е тази, която ни отличава, но кирилицата е и тази, която ни приобщава. Приобщава ни към Европа и нейните ценности, приобщава ни към всички народи по света, които я използват. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на традиционния прием по повод 24 май в Националния исторически музей, съобщиха от „Дондуков” 2.

По думите на държавния глава, създаването и разпространението на кирилицата се нарежда сред най-ценните приноси на българите към световната култура и цивилизация.

Плевнелиев посочи, че в последните месеци светът е станал свидетел как все още има хора, които предпочитат не градивната сила на перото и на словото, а оръжието, насилието и физическата сила на разрухата. „Мракът на невежеството, на озлоблението и желанието за мъст може да бъде победен единствено от светлината на просветата“, подчерта президентът.

„Нека еуфорията от тържествата се пренесе и в делниците като символ на нашето непреходно „Благодаря“ към делото на българските учители и просветители“, призова президентът.