Млада жена с увреждания ще съди държавата за дискриминация. Цяло лято Грета Аспарухова от Бургас се бори с институциите, за да ги убеди, че и трудноподвижните хора имат право да ходят на плаж.

На Централния плаж в Бургас пътека води до частен плаж, шатрите са само за гости на близкия хотел. Другата спира по средата на пясъка.    

В края на лятото на Северния плаж в Бургас се забелязват нововъведения – тоалетната за хора с увреждания е отключена, макар и неизползваема.

Близо до пътеката е поставен един чадър, запазен за хора в неравностойно положение.

Осигурени шезлонги няма.

"Някой е решил и е забол един чадър в нищото. Как да се стигне до този чадър?!... Това е проформа нещо си, но не е достъпност и е абсурдно, даже е подигравка това", коментира Грета Аспарухова.

В другия край на плажа, близо до паркинга, от някогашната дървена скара няма и следа. Останали са счупени бетонни плочи.

Спасителят Петър Петров разказва, че човек с увреждания не може сам да мине оттам. Ако пита за придружител, той отива и му помага.

В Поморие, посещавано от много хора с увреждания заради балнеосанаториумите, достъп до плажа за тях също няма.

Някои от концесионерите мислят, че са направили плажовете достъпни, но това не е така.

„Достъпност е да мога аз сама от мястото, където започва пясъка, да се кача на рампа, да стигна до мястото със шезлонг без проблем, да имам достъп до тоалетна без проблем”, каза Грета.

Концесионерът на плаж Николай Димитров заяви, че зависи от терена на съответния плаж и не би трябвало да представлява трудност, но все пак е въпрос на лична преценка.

Потърсихме и представител на Министерството на туризма, но се оказа, че всички експерти са заети в София.

Оттам препоръчват доизграждането на пътеки, но без критерии за достъпност не е ясно ще има ли полза от тях.

„Съвместно с хора като нея биха могли да изработят едни правила, едни норми, които да бъдат заложени в нашите договори и съответно аз лично ще ги спазя!”, каза концесионерът на плаж "Крайморие" Николай Димитров.

Когато се опитва да стигне до пясъка, Грета среща доста трудности:

"Трябва да е с чужда помощ и трябва да се издърпа количката назад, защото напред ще се забие в този праг и ще се обърне, няма как да стане. А и тук доколкото разбрах навътре не стига до никъде пътеката, в смисъл не стига до плажа, а до заведенията", каза Грета. 

Търсим друга пътека. Питаме минаващия наблизо спасител как да стигнем с количката до плажа. Той ни помага. Пътеката обаче е зарината с пясък. Спасителите не я почистват, защото това не било тяхна отговорност.

На връщане спасителят е зает с къпещите се и не може да помогне на Грета да си тръгне. Помагат й други плажуващи хора.

Уморена да зависи от други хора, за да се радва на морето, Грета ще съди държавата, защото:

„Държавата прекали с всичко, с това да ограничава хората с увреждания, ние имаме конституционното право да бъдем навън, да стъпваме на плажа, да стъпваме на улицата. На 99% на хората това право им е отнето. Нито могат да излязат от домовете си, нито да стъпят на улицата, а плажът е мираж”, каза младата жена.

На един от гръцките плажове въпросът е уреден, като освен табела с указания на български, има специална количка за инвалиди.

Тя е пластмасова, пригодена хората да бъдат на плажа и дори да влизат във водата. Всичко е абсолютно безплатно и направено така, че нуждаещите се да могат да се придвижат спокойно и напълно сами без помощта на спасител или някой друг, който да ги придружава.