Пропуск в закона превръща плажовете у нас в недостъпни за хората с увреждания. Така почивката на море за тях често се оказва почивка без море.

Въпреки че съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие концесионерите трябва да осигурят достъп за хората с увреждания, така че те да могат да ползват услугите на плажа, не се конкретизира, че те трябва да имат достъп и до самото море. Този пропуск масово се използва от стопаните на плажове, които в общия случай поставят няколко метра дървена скара на пясъка и така решават това условие от договора.

При проверките експертите констатират, че нарушение няма, но за хората с увреждания това се оказва непреодолима пречка. Самите дървени пътеки също създават проблеми, защото са сглобени с пирони, които пукат гумите на количките.

Остеопорозата е стопила костите на 57-годишния Иван Мархолев. Бившият капитан от Созопол обича да плува, но сега гледа морето от разстояние.

Въпреки че е равен плаж, Харманите е недостъпен за хора като него, защото няма дори подстъп до пясъка. В края на централния плаж има циментова рампа, но и за там му трябва помощ. „Спасителите, здрави момчета, хващат четири човека количката и ме пускат в морето”, казва мъжът.

„Ние можем да изградим достъп и се ангажирам до пясъчната ивица. Но бетон нямаме право да изливаме на чиста пясъчна активна площ”, обяснява Цоньо Христов - концесионер, Централен плаж – Созопол.

Ситуацията в Поморие не е по-различна. А на единствения „социален" плаж, който се стопанисва от община Бургас и е с безплатни чадъри и шезлонги, услугата свършва до пясъка.

В Слънчев бряг пък обясниха, че пътеките пречат на машините да почистват пясъка. Според Грета Атанасова, която от години води битка за по-добри условия за живот на хората с увреждания, решения има, но никой не се е допитал до тях. „Плочи, които се поставят като плочки огромни, примерно 2,3,4 метра... Не е нужно да се вграждат в пясъка, просто се слагат, подреждат се като плочки и стигаш до дадено място”, обяснява тя.