Планински спасители извадиха китайски турист от ледения Боянски водопад
Инцидентът е от снощи, мъжът е подценил лошите метеорологични условия – при дъжд и сняг излязъл само по тениска и дънки
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Кучета спасители
Снимка: Ладислав Цветков

Китайски турист беше спасен, след като падна в ледения Боянския водопад. Мъжът е с хипотермия и при по-дълъг престой в студените води щял да загине, уточниха спасителите.

В момента туристът е в Пирогов, а състоянието му е стабилно. 

Инцидентът е станал вчера следобед.

Мъжът решил да се разходи из планината, но се загубил в района на водопада и подал сигнал към спасителна служба „Алеко”. Изпратил и снимки на мястото, така че спасителите успяват да ограничават района за претърсване.

Веднага започват да събират информация за бедстващия и организират три спасителни екипа, които да претърсят различни части на района. 

Търсенето започва от хижа „Момина скала”.

Туристът е открит след около час.

Спасителите споделят, че той е извадил огромен късмет, че бил все още в съзнание, за да чуе виковете им. Мъжът е прекарал 4-5 часа на едно място и е оцелял като по чудо.

„Типичен случай на подценяване на ситуацията в планината. Човекът е излязъл по дънки, една риза и гуменки. При доста тежки условия вчера – дъжд и снеговалеж” , разказва Асен Ангелов, един от участващите в спасителната акция.

От планинската база „Алеко” напомнят още веднъж на хората да не подценяват опасностите в планината и да я посещават само добре екипирани.

Вижте още във видеото:

 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре