Директорът на една от най-големите психиатрични болници у нас изпрати гневно писмо до президента Румен Радев с въпрос защо пари за ремонт на лечебното заведение няма, а за НСО се дават милиони.

315 хил. лв. са необходими за подмяна на дограмата и саниране на две от сградите в психиатричната болница в Курило. Миналата година РЗИ издава предписание за ремонт, но пари няма.

„Получих неофициална информация от нашето министерство – ще бъдат отпуснати пари, ако се намерят „някакви” по „някакви” проекти”. Това ме разгневи”, заяви д-р Цветислава Гълъбова пред bTV.

Във „Фейсбук” Гълъбова написа отворено писмо до президента и направи сравнението, че за охраната на политици се отделят милиони, а за психично болните – не.

„Това е тежка несправедливост. Пеевски всички знаем, че даже не ходи на работа. Какво един настоящ политик и един бъдещ политик правят, което да налага да бъдат пазени с държавни пари?”, възмути се Гълъбова.

Бюджетът на НСО за тази година е близо 40 млн. лв.

На наше запитване от президентството отговориха, че „писмото повдига болезнената тема за финансирането на лечебните заведения”, която „не търпи отлагане” и увервяат, че ще отправят въпросите към съответните ведомства.

В същото време припомнят, че според Закона за НСО решения за предоставяне на охрана се вземат от МВР, НСО и ДАНС.

От Министерството на здравеопазването също отговориха на критиките на Гълъбова. „Държавните психиатрични болници се финансират от държавния бюджет, така че отговорност не може да се търси от никого другиго освен от държавата и то в лицето на здравното министерство”, заяви здравният министър Илко Семерджиев.

Той добави, че очаква одобрение по проект за 20 млн. евро инвестиция в държавните психиатрични болници и съветва болницата в Курило да кандидатства за саниране, а за изготвянето на проекта ще помогнат с пари от бюджета на ведомството.