След избора на Доналд Тръмп Америка се заоблачи и се смрачи. Това каза в предаването „120 минути” по bTV писателят и журналист Иво Иванов, който пристигна у нас от Канзас.

„Всички бяха наясно, дори привържениците на Тръмп, че той няма опит и политическо минало. Надеждите бяха свързани с това, че като бизнесмен той ще се обкръжи с необходимите експерти. Това обаче не се случи и той се обкръжи с изключително некомпетентни хора, което би трябвало да тревожи не само американското общество, но и целия свят”, коментира Иво Иванов.

Той даде пример със Скот Прюит, който е бил главен прокурор на щата Оклахома и един от най-големите лобисти на енергийната промишленост. „Той се опита да осъди десетки пъти Министерството за опазване на околната среда заради това, че регулират отделянето на въглероден двуокис, че изискват да има филтри на комините на фабриките за въглища. Доналд Тръмп го назначи министерството за опазване на околната среда”, каза Иванов.

Най-големият враг на държавното образование Бетси Девос пък в момента е министър на държавното образование.

„Това е целенасочена политика, която се ръководи от Доналд Тръмп и Стив Бенън. Те като че ли искат да разградят държавните структури и министерствата, да ги обезоръжат. Хората, които допреди месец-два са били врагове на съответната държавна институция, сега я ръководят”, обясни писателят.

По думите му поляризацията в САЩ е драстична. Такава поляризация на мненията той забелязва и в България. „Дори що се отнася за мнения спрямо САЩ. Имам много близки приятели от детството, които са привърженици на Тръмп, имам и много приятели, които са на другия полюс. Иска ми се да намерим компромис. Толерантността и компромисът винаги са били двигатели на човешкия прогрес. Трябва да се върнем по някакъв начин към тях”, смята Иво Иванов.  

В разговора със Светослав Иванов той коментира и проблема с оръжията в Америка.

„В САЩ има повече оръжия в частни ръце, отколкото хора – около 310 милиона оръжия. Това е процес, който явно е необратим. Живеем горе-долу в постоянен страх. Престрелки има непрекъснато. Човешкото същество е лабилно, ние сме нестабилни. Във всеки един момент може да се случи кризисно събитие, да те уволнят, да ти изневерят, някой да те засече на магистралата и в този момент имаш на седалката до себе си AR-15 и много често на хората им пада пердето и прибягват до оръжието”, посочи той.

Според него средният американец гледа на оръжието като на символ на свободата и оръжието е вплетено толкова дълбоко в обществените тъкани на американското общество, че е на практика невъзможно да бъде изтръгнато от там.

„Рекламират се и се продават оръжия на 4-5-годишни деца, деца, които все още не могат да четат, но вече имат право да използват огнестрелно оръжие. Всяка година малки деца загиват, често убити от собственото си оръжие или от оръжието на малкото си братче или сестриче. Това е един от парадоксите и абсурдите на американското общество”, отбеляза той.

Той подчерта, че в момента в САЩ Конгресът, Сенатът, Върховният съд и президентството са в ръцете на Републиканската партия, която е голям поддръжник на правото да се притежава огнестрелно оръжие и по думите му никаква опозиция не може да просъществува.

Освен това Националната оръжейна асоциация е едно от най-могъщите лобита и има много голямо влияние, допълни Иво Иванов.

„Разказвам малки истории, които се случват около мен, но се опитвам да засегна екзистенциални теми, които би трябвало да вълнуват всеки мислещ човек. За моя радост, действително така се получава. Въпросите, на които се натъквам, са обикновено свързани с общочовешки проблеми. Много въпроси има, свързани с политическия климат в Съединените щати. Оказва се, че българският зрител се интересува от ситуацията там, може би защото си дава сметка, че вече живеем в атмосфера, в която всичко е свързано”, каза още писателят и журналист.