Служителите на обявилата стачна готовност УМБАЛСМ „Пирогов” в София все пак ще получат заплатите си за април, въпреки че болницата отказа да подпише договор с районната здравна каса в София.

По-рано днес стана ясно, че парите за изработеното през април така и не са преведени, а от лечебното заведение определиха като „обидни” условията на РЗОК – София за подписване на договор.

В последствие стана ясно, че Надзорният съвет на НЗОК не знае какво е било предложено на „Пирогов” и привикаха ръководството на районната каса.

„Още на 25-ти бяхме превели средствата, които са утвърдени от Надзорния съвет в банковите сметки на районните каси. Плащанията вървят в другите 27 каси, очевидно има проблем само в Столична – сега ще разберем какъв е точно проблемът”, каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

Тя заяви, че служителите от болниците в София-град не бива да се притесняват, тъй като с писмо на управителя ще бъде разпоредено да се плати на лечебните заведения за дейностите от април.

Утре от „Пирогов” ще коментират в подробности какво не одобряват от предложенията на районната здравна каса.

Междувременно днес Надзорният съвет на НЗОК ще обсъжда изпълнението на бюджета и как ще се харчи той до края на годината. От лекарския съюз се опасяват, че отново ще има намаляване на парите за болниците.