Стотици любители на авиацията се събраха в учебно-авиационна база „Георги Бенковски”, за да наблюдават военновъздушни демонстрации. В небето над Долна Митрополия пилоти показаха умения, придобити по нов метод за интензивна летателна подготовка.

Сред най-интересните са сложен пилотаж на малка височина, маневрен въздушен бой, прихват на самолет нарушител, атаки по земна цел, визуално въздушно разузнаване в двойка и други.

Всяка минута от летището излита самолет. Много хора имаха възможността да се докоснат до двата модела самолети - L-39 ZA и Пилатус РС-9М.

Скоростта, с която летят пилотите, е 400 км/ч. Между 330 и 350 са учебните часове, които са постигнали младите лейтенанти.

Полетите днес бяха съпроводени с много силен вятърът като последно препятствие пред шестимата пилоти, които днес придобиха класна специалност "Военен пилот – І-ви клас".

На 11 ноември 2014 г. на летище Долна Митрополия официално бе даден стартът на летално обучение на млади пилоти по нова програма за летателна подготовка. Тя е разработена от ВВС, за да се преодолеят застаряването на летателния състав, липсата на достатъчно способности и достатъчно ресурси за водене на подготовка в изтребителната авиация.

Последният випуск, излязъл от Военновъздушното училище с нальот от 200 часа е през далечната 1996 година. В годините нещата стигат дотам, че последните лейтенанти (2014 година) завършват с 65 часа във въздуха. Затова средната възраст в изтребителната авиация е над 40 години.