Електроенергийният системен оператор очаква пик в консумацията на електричество днес. Прогнозата е за 6 на сто по-голямо потребление, отколкото в новогодишната нощ. Расте и потреблението на топлинна енергия.

Студеното време със сигурност ще надуе и сметките за парно.

От „Топлофикация” успокояват, че начинът на изчисляване на сметките не позволоява шокови фактури през януари и февруари, но така или иначе драстично по-високата консумация ще влезе в изравнителната сметка, а предвид минусовите температури и през януари картината не изглежда розова.

През зимата само абонатите на парното в София консумират енергия, колкото реактор и половина на АЕЦ "Козлодуй". В големите студове, потреблението достига енергия от двата реактора. 

Студът е надул и сметките в Пловдив. Още през ноември средната стойнст на фактурата е с 45 на сто по-висока отколкото миналогодишната.

Топлинни счетоводители не знаят каква енергия е разпределила „Топлофикация”, но се надяват да няма неприятни изненади в изравнителните сметки.

От 16 януари най-големият топлинен счетовител у нас започва и проверки за манипулация на уредите в отоплителния сезон. Санкцията е начисляване на парно или топла вода на максимална мощност.

Сметките за парно от празничния декември ще бъдат готови след седмица, а студовете тези дни ще видим във фактурире си през февруари. Колко солено ни е струвало топлото през зимата обаче ще разберем в изравнителната сметка.