„Някой се е събудил рано сутрин и е преброил дните до края на властта и е започнал да се чуди какво ще направи със себе си след като приключат кортежите, спрат самолетите и хеликоптерите". Това заяви бившият енергиен министър и депутат от БСП Петър Димитров пред bTV.

„Няма министър-председател, който е повторил мандата си и затова настоящият премиер отново иска да върне лентата през 2009г., когато той беше в бяла тога, а всички останали бяха в калта", добави той.

Димитров е и член на комисията, която ще проверява АЕЦ „Белене” за 10 г. назад. „Въпросът в подписката е измислен от юристи на БСП", съобщи той и припомни, че над 700 000 българи са сложили парафа си в под въпроса „Подкрепяте ли ядрената енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене".

Председателят на комисията Диан Червенкондев от ГЕРБ обаче твърди, че голяма част от населението иска развитие на енергетиката, но не чрез атомната централа.

„Престоят множество срещи с бивши енергийни министри и шефове на НЕК, за да се разкрие истината за атомната централа”, уточни Червенкондев. По неговите думи комисията, която той оглавява, няма да стига дотам, че да преглежда телефонните разпечатки на предишните управляващи за централата.

Червенкондев попита Петър Димитров защо няма договор за атомната централата. От своя страна бившият министър му обясни, че 2 пъти е било подписвано споразумение в присъствие на двама президенти, което е било със статута на договор.

Около това споразумение е имало въпроси за доуточняване. Русия е искала изграждането на централата да бъде съобразена с нейната инфлация, ние пък сме настоявали разходите да бъдат обвързани с еврото, поясни Димитров.

Червенкондев обаче подчерта, че за да може да се проведе обществена поръчка, трябва да има подписан договор, а не споразумение. „ Искаме да се види колко порочно е започнал този проект, нямало е финансиране. Ще се види че има груби нарушения”, зарече се той.

Димитров пък заподозря управляващите, че атаката за проекта “Белене” е заради задаващите се избори. “Сега се опитват да откраднат референдума ни”, оплака се бившият енергиен министър. Вече и президентът ни бил за него, както и други от управляващите.

„Защо не го направихте до сега? Форумите се пукат от обиди към управляващите, а те не си взимат бележка”, коментира Димитров.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови