Петко Сертов е бил локализиран в хотел в атинския квартал "Лариса" от гръцката полиция. В хотел "Нана" той се е регистрирал на 20-ти декември със собствената си лична карта. 

Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров във вторник.

На 21 декември Сертов е бил в района, а на 22-ри е напуснал хотела, обясни Лазаров. По думите му Сертов е бил засечен да вечеря в таверна и да се разхожда из града.

Българските власти в лицето на главния секретар призоваха бившия председател на ДАНС при първа възможност да покаже личната си карта, в което и да е РПУ на територията на ЕС, за да бъде прекратено издирването му и службите да "спрат да се ровят в личния му живот".

"Пак повтарям нито е извършил престъпления, нито някакви нарушения, нито имаме данни, които да говорят за осъществено насилие спрямо него. Надявам се, ако действително следи процесите в страната това да бъде жест към нашите колеги", каза още той.

Сертов бе в неизвестност от 5-ти декември тази година, като основното предположение бе, че е именно в Гърция.

От МВР казват, че информация за местонахождението на Сертов са получили от гръцките си колеги минути, след като той се е регистрирал в хотела. Малко по-късно българската полиция решава  да излезе с молба към издирвания.

Сертов не е извършил престъпление, нито има осъществено насилие срещу него, обясниха за пореден път от МВР. Процедурата по издирването му обаче няма да бъде прекратена, докато Сертов не се легитимира с документите си пред властите.

От  МВР не пожелаха да коментират възможните мотиви за изчезването на Сертов. Не е ясно и къде е колата, с която той е напуснал София. Автомобилът обаче не е бил засечен в района на хотела. Какво е правил Сертов до 20 декември не стана ясно.

bTV се свърза със съпругата на бившия шеф на ДАНС. В телефонен разговор Емилия Сертова обяви, че от нас научава, че съпругът ѝ е бил засечен в Гърция. И че никой от МВР не я е търсил, за да ѝ съобщи.

В скромен и евтин хотел

Хотелът, където е отседнал Сертов е доста скромен и евтин. Често се посещава от българи - и бизнесмени, и туристи. Намира се в центъра на Атина - близо до най-голямата жп-гара Лариса. Мениджъртът на хотела твърди, че Сертов го е напуснал още в неделя.

Бившият шеф на българското ФБР се регистрира в хотела в Лариса на 20 декември. Използвал е българската си лична карта и плащал в брой. Петко Сертов по нищо не се е отличавал от останалите гости в хотела. Разговарял с персонала предимно на английски и от време на време на гръцки.

Версията на нашата полиция за това кога Сертов е напуснал хотела е друга. Според МВР Сертов е напуснал вчера сутринта, а според мениджъра - още в неделя. Няма разминаване за това, че Сертов е бил в добро настроение.

„Вечерял е в таверната на хотела сам, разхождал се е сам и сам е напуснал хотела”, обясни и главният секретар на МВР.

От МВР получили информация за местонахождението на Сертов от гръцките си колеги малко, след като той се е настанил. Днес българската полиция реши да се обърне с молба към издирвания.

„Като наш колега, като човек от нашите редици, действително при първа възможност, да използва случая, да си покаже личната карта в някое районно управление, независимо къде на територията на ЕС. Това ще ни даде възможност да прекратим всички процедури, да се ровим в личния му живот”, коментира Лазаров.