Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова заяви, че полицаите са си свършили професионално работата по време на бунтовете в Харманли. Тя беше категорична, че не е видяла полицаи да бият бежанците и благодари на МВР, защото е видяла как 260 полицейски служители от жандармерията са овладели 1000 и повече неприятелски настроени чужди граждани.

Тя разказа, че са летели големи камъни, тръби, бетонни колове, чупело се е, а камъните не са били хвърляни с ръка, а с приспособления, нещо като прашки, и това не е било безобидно.

Петя Първанова беше категорична, че няма намерение да подава оставка. Тя каза още, че президентът Росен Плевнелиев не се е обръщал към нея да бъде отново служебен министър на вътрешните работи и, че един път стига.

Относно лицата, които предстои да бъдат изведени от страната, Първанова съобщи, че към момента има стартирала процедура за извеждане на 50 лица от афганистански произход, за други 200 документацията се оформя.

По отношение на лицата, участвали в размириците в Харманли, които са над 450 – също се работи. Със съдействието на „Фронтекс” ще се осъществи извеждането им от страната.

"Основно това е от компетентност на МВР, от Агенцията за бежанците е документалната част, доколкото на лицата трябва да бъдат предоставени всички документи, да са подписали решенията за отказ, самоотказ, да не са обжалвани, да са влезли в сила с потвърждение от съда.

Ако лицето е влязло нелегално и не е потърсило международна закрила, тогава ще бъде изведено по Закона за чужденците с принудителна административна мярка. Ако обаче лицето е потърсило закрила и му е открита процедура по международна закрила, в рамките на тази процедура, то може да заяви, че не желае, тогава се нарича самоотказ и лицето подлежи на доброволно връщане, или тогава, когато му постановим отказ и този отказ се потвърди от съда или лицето не обжалва в 14-дневния срок, тогава също отново става чужденец, подлежащ на извеждане".

На въпроса в какъв срок ще бъдат изведени тези над 400 човека, Първанова каза, че се работи активно, колкото се може по-бързо да стане това и, че е нужно съдействието на пакистанските дипломатически власти. Целта е в рамките на месец-два да се осъществи извеждането на всички лица.

Попитана има ли клетки на исляма в тези лагери, Петя Първанова заяви, че в центровете на Държавна агенция за бежанците лицата се настаняват след като са преминали беседа и проверка от ДАНС.

„При нас те вече са в качеството си на търсещи закрила, ние съответно провеждаме нашите интервюта и процедурата върви така, както е предвидена по закон.

В момента, в който те са при нас ние извършваме ежеседмични проверки съвместно с органите на МВР. Осъществяват се проверки по местата, където са настанени, идентифицират се лицата, непрекъснато има текущ контрол, и съм много благодарна за това”.

В Харманли наистина е спокойно, хората се опитват да се върнат към нормалния ритъм на работа, заяви Петя Първанова и допълни, че се възстановяват щетите и до четвъртък се надява да са приключили с възстановяването на счупените прозорци.

Тя каза, че напрежение няма, а сред голяма част от лицата не е имало напрежение и преди размириците. Първанова уточни, че когато е пристигнала в лагера миналия четвъртък, е разговаряла с представители на други националности, които не са желаели да имат нищо общо. Сред тези 1000 души, които се държаха по-агресивно, също е имало лица, които не искат да участват.

Бунтуващите са искали да отворим границата със Сърбия, което не е от компетенция на Държавната агенция за бежанците, коментира председателят й и допълни, че вероятно  причините за бунта са комплексни.

Първанова каза, че продължават да водят кореспонденция с ЕК за превръщането на част от центъра в Харманли в затворен тип. Тя обясни, че за да бъде това възможно, трябва да има обособени специални помещения за целта, а към момента в Харманли няма такива.

Относно условията на живот в лагерите за бежанците, Петя Първанова заяви, че центровете на агенцията отговарят на изискванията за настаняване и прием на лица, търсещи закрила и, че се полагат много усилия. Някои националности сами поддържат хигиена в помещенията, в които са настанени, други, за съжаление, не го правят, обясни председателят на ДАБ. Тя беше категорична, че има топла вода и бани. Помещенията, където са настанени афганистанците, са продълговати халета, пригодени да могат да спят повече лица.

Има два лекарски кабинета и още два ще бъдат осигурени в новата сграда за първоначален прием, добави Първанова и поясни, че по отношение на храната също има стандарти и следят калориите. По думите й условията не са като в петзвездни хотели, но настанените ги определят като добри.

Петя Първанова заяви, че има особена чувствителност по отношение на каквито и да било корупционни прояви и непрекъснато се осъществява текущ контрол за всичко.