„Лекарят не е работник във фабрика за винтове на ишлеме”, така здравният министър д-р Петър Москов коментира заплащането, което лекари и специализанти получават в България в предаването „Тази неделя” по bTV.

Според него резултатите, постигнати в областта на спешната помощ и специализациите, са безспорните успехи на това правителство в областта на здравеопазването.

По думите на д-р Москов, най-силното доказателство, че предприетите мерки в областта на спешната помощ вървят в правилната посока е, че за последните 7 месеца случаите на нападения срещу лекари значително са намалели.

Министърът определи структурата на здравното осигуряване като система на солидарност. Москов обясни, че с промените в оценяването и обезпечаването на здравните услуги, гражданите ще плащат за конкретни резултати. Част от причината за нововъведенията в това кои изследвания ще бъдат поети от Касата и кои не, се корени в конкретната инфраструктура, която ще бъде употребена за конкретния преглед или лечение.

На въпрос относно частичното осигуряване на членове в семейство с един работещ, Москов коментира, че се правят стъпки в посока на разкриването на възможности за подобно осигуряване.

Според министъра мерките, които бяха взети, за да се подобри ситуацията в спешната помощ, действат. Процесът на изтичане на кадри е обърнат и в момента много специалисти се връщат на работа. Ако преди са работели по 12-13 екипа на смяна в столицата, в момента броят им е нараснал до 24-27.

Д-р Москов гарантира, че Стандарта за работа в спешната помощ ще бъде разгледан от Висшия медицински съвет пред следващата седмица. След това документът ще бъде качен на сайта на здравното министерство за публично обсъждане.

Запитан до кога ще трае „монопола” на Здравната каса, министърът поясни, дори и да имахме много на брой каси, ситуацията в здравната система в страната не би била коренно по-различна. Москов обясни, че НЗК е първият стълб на здравно осигуряване, а всички останали доброволни здравноосигурителни дружества представляват допълнение към него, или втори стълб. Те биха обезпечили допълнителни услуги към покритите от НЗК базови функции.

Според д-р Петър Москов лекарската гилдия трябва да се върне към изкуството да лекува и да изиска достойно заплащане за труда си. По думите на министъра, това е и посоката, в която той и екипът му в здравното министерство се стремят да достигнат резултати.

Министърът определи спешната помощ и на специализациите като двата категорични успеха на правителството в сферата на здравеопазването. Новата система гарантира трудови договори за специализантите в здравните заведения. По този начин младите специалисти биват приобщени към колектива на болницата и стават „видими” за Касата.