Кешови плащания между пациент и болница няма да има. Това каза здравният министър Петър Москов в предаването „Лице в лице” по повод разделянето на здравните услуги на два пакета – основен и допълнителен.

„В момента лечението в болниците и доболничните звена се случва чрез доплащане. Както открито, така и под масата”, коментира Москов. „Няма значение дали сте беден или богат, по този начин лечението ще е едно и също”, каза още министърът.

„Договорът, който предлага държавата на гражданите, е хората с тежки масови заболявания срещу здравни осигуровки да получат най-оптималното и изчистено лечение”, поясни той.

„Нито един от пакетите не е свързан с доплащане, а с ясно прецизиране на медицинска необходимост”, подчерта Москов. Според здравния министър основният пакет ще включва 100 процента реимбурсирано лечение за включените болести за всеки здравно осигурен български гражданин. „Заплаща се лекарствената терапия на заболяването, а не отделен медикамент”, обясни здравният министър.

Военномедицинска болница

„Няма да се връщат хора, които се нуждаят от спешно лечение”, заяви здравният министър, след като бе разпространена информация, че Военномедицинска болница е спряла да приема пациенти. „Плановият прием не е нищо ново”, допълни още Москов.

„В случая не става въпрос за спешност, тя няма общо със здравния статус на човека”, добави министърът. „Който е спешен случай, влиза в болница”.

Бюджета на Здравната каса

„Бюджетът на Здравната каса тази година се изпълнява по определена методика, съгласувана между здравната каса и лекарския съюз”, поясни Москов, като тя е влязла в сила през април. „Дотогава се работеше по начина, който е натрупвал дефицити години назад”, обясни още той.

„Резултатите от април и май показват, че разходите са спаднали със средно 10 процента месечно”, отбеляза здравният министър, като по думите му новата прогноза не предполага толкова голям дефицит като до момента. „Този резултат не е за сметка на пациента”, каза той.

„Касата от следващата година няма да финансира отделна структура”, коментира министърът. Той подчерта, че болниците трябва чрез сливане да гарантират на Здравната каса, че може да изпълни целия пасаж на лечение – от диагнозата до излекуването.