„Искрено казано, не допускам да вляза в затвора – аз съм абсолютно спокоен, мога да го докажа с факти и обстоятелства, че съм защитил обществения интерес – и здравния и финансовия. Това е нещо, което всеки един запознат с тези неща, знае. И тук спирам по въпроса, останалото ще стане ясно в съда”, заяви в студиото на „Лице в лице” бившият здравен министър Петър Москов, който днес беше предаден на съд по три обвинения.

„Това са същите обвинения, които прокуратурата ми повдигна в края на 2016 г. Впоследствие те бяха оформени като окончателен акт на прокуратурата в началото на зимата и ходих да ги разпиша, сега следва влизането им в съда, т.е. от началото на това повдигане нищо не се е случило”, обясни Москов.  

Според него обаче не е вярно това, което се твърди в обвинението.

„Става въпрос за ситуацията, в която държавата за първи път от много години, може би, стъпи на мястото си – противопостави се на финансовия интерес на определени фармацевтични компании, които искаха да извиват ръце. Намери допълнителен начин и осигури и гарантира имунизационния календар”, заяви той.

Попитан как са били извивани ръцете, той отговори – чрез неявяване на търгове.

Това са същите ваксини, на много по-ниска стойност, взети от Турция – но същите, произведени в същия завод в Лион на фирмата „Пастьор”.Това е проблем – но само за търговския интерес на определени фармацевтични компании”, категоричен беше Москов.  

„Искам да станат ясни две неща в хода на делото – ваксините, прилагани върху българските деца са с абсолютно същото качество и произход, и също – че няма никакво нарушение на интересът на държавата в това отношение”, подчерта той.  

Москов коментира и решението на ДБГ да напуснат Реформаторския блок, защото РБ не е достатъчно опозиционен.

„Да викаме срещу управлението е добре, но работата на партиите е да формират алтернативни решения. България в следващите 10 години ще се управлява от коалиции – или левоцентристки, с БСП, или десноцентристки – с ГЕРБ (…) Без наличието на ясна политическа алтернатива, която е убедила гражданите, че има по-добрите решения, резултатът ще бъде по-лош от сега, защото ще доведе до лявоцентристко правителство”, смята Москов.  

„Хората избраха ГЕРБ, за да спрат БСП. Държавата трябва да контролира не собственост, а дейност – в енергетиката. Зад едно действие трябва да стои подготвеност и познание за резултата (…) В момента, в който се сгънеш пред БСП и обясняваш, че е ОК да одържавяваме икономиката, защото към момента било евтино, това означава, че се връщаме към времена, когато нещата не изглеждаха добре”, посочи Москов.  

„За да се прекрати грандкорупцията в България, трябва да се прекрати възможността на модела „Кремъл” да влияе и да закупува български политически партии. И ако мнозинството, лидерите на това мнозинство, не се разграничат от позициите на „Атака”, това ще означава, че това мнозинство е зависимо – от политическа партия, която не е бълагарско-патриотична, а руско-нациналистическа”, заяви Москов.

„Не говорим за някаква коалиция с (Валери) Симеонов”, категоричен беше той.  

Вижте целия разговор във видеото: