Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
През септември от съда ще опитат да му дадат ход за осми път
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Сарафово
Снимка: bTV

В Бургас отбелязват петгодишнината от атентата на летището в Сарафово, станал на 18 юли 2012 г.

Тогава взрив, скрит в раницата на атентатор, избухна в автобус с израелски туристи. Загинаха шестима души, сред които българският шофьор Мустафа Кьосов. 37 души бяха ранени.

Девет месеца по-късно – на 26 април 2013 г., българските следователи направиха възстановка на експлозията, за да изяснят какво количество взрив е носил атентаторът. Обвинителният акт беше внесен в съда четири години след инцидента – на 15 юли 2016 г., като подсъдими по делото бяха Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, които са помагали на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Интерпол издирва двама заподозрени за атентата в СарафовоПрез юли 2012 година на летището край Бургас загинаха 6 души, а много други бяха ранени

През септември 2016 г. съдът прави опит да даде ход на процеса, но не успя поради неспазени законови изисквания и разпоредби.

До днес делото е отлагано седем пъти.

Защо и как процесът забуксува?

Атентаторът и неговите помагачи са издирвани в целия свят – от Австралия, през Канада, Алжир, Ливан и Мароко.

„При нас процедурите са разписани в закона – не можеш да ги прескочиш. Правят се международни поръчки. Чакаш резултата. Когато получиш резултат, правиш следващата и така нататък“, обяснява бившият директор на Националното следствие Бойко Найденов.

Отново отложиха старта на делото за атентата в "Сарафово"Съдът не може да уведоми тримата израелски граждани, чиито близки пострадаха при атентата, за насроченото заседание

Най-трудно било да се установи кой всъщност е атентаторът.

Мохамед Хасан ел Хюсейни е 23-годишен студент с френско и ливанско гражданство.

„У него бяха забелязани колебливи действия, което застави второ лице – наблюдаващо от разстояние, да задейства взривното устройство“, казва бившият следовател Георги Илиев.

Процесът обаче не може да започне вече цяла година, блокиран от формалностите в закона. Всички потърпевши трябва да уведомени, тъй като имат право да предявят искове, обясниха от спецсъда.  

Делото за атентата на Сарафово: Безпрецедентно, трудно и обемноНе са събрани доказателства за трети съучастник

„Предполагам, че ще има проблем и с призоваването. И то от гледна точка на това, че разпитът на свидетелите пред български съд касае и транспорта им от Израел до България. По нашето законодателство ние дължим и тези транспортни разноски“, обясни съдията по делото Виржиния Петрова.

През септември от съда ще опитат за осми път да дадат ход на делото.

Междувременно близките на жертвите живеят с надеждата, че извършителите ще бъдат открити и изправени пред съда. Утре те ще оставят цвете на лобното място на близките си.

Вижте повече във видеото:

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре