На днешния ден се навършват пет години от атентата на летище „Сарафово” в Бургас. В него загинаха петима израелски граждани, които бяха дошли да прекарат лятната си почивка у нас, и един българин – шофьорът на автобуса им.

Загина и извършителят на терористичния акт, който взриви раницата си.

Снимка: bTV

При нападението бяха ранени 38 души.

На мястото на атентата бе издигнат мемориал, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите, в присъствието на техни близки.

Вижте във видеото как се промени животът на близките на жертвите след атентата:

Вече пета година майката на загиналия шофьор Мустафа Кьосов няма сили да отиде на лобното му място. Казва, че болката е непоносима и за нея няма думи.

Днес единствено бащата на Мустафа – Ахмед, намери сили да присъства на церемонията. „Като ти липсва най-ценното, как да се чувстваш – няма смисъл, всичко е все тая“, каза той.

За поредна година Коби Прайс отпечата на хиляди календарчета образа на единствения си син, загинал в атентата. „Животът ни се раздели на преди и след експлозията. Все още не чувствам, че синът ми го няма. Мисля си за него, че е дошъл да се позабавлява в Бургас и още не се е върнал. Не приемам, че го няма“, каза той.

„Животът ни се срина, отне ни най-скъпото“, сподели Рути Харош – баща на друга жертва.

Един от оцелелите – Ицках, губи жена си и нероденото си дете, но превъзмогва трагедията и успява да създаде ново семейство. „Моята малка дъщеря е отговорът на тероризма! Може да сте ни причинили голяма болка, но не можете да ни победите!“, каза той.

Семействата са убедени, че терористите ще бъдат заловени и осъдени.

След като беше отлагано няколко пъти, делото за атентата се очаква да започне през септември.

Обвинителният акт по него внесен преди година – на 15 юли 2016 г.

Подсъдими са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан ел Хадж Хасан, който има канадско и ливанско гражданство. Двамата са обявени за международно издирване от „Интерпол” с червена бюлетина.