Песента „Луцифер и Буда“ на 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад – Сузанита, за която има спор за авторското право, беше свалена от платформата за видеосподеляне „ЮТюб“ късно снощи.

Снимка: Youtube/ Стоп кадър

В съобщение на сайта се казва, че видеото вече не е достъпно заради предявена претенция за авторско право на проф. Биджан Казем Мисаг.

Той известен австрийски диригент и цигулар, композирал преди близо 40 години песента Allahumma Ya Subuhun – популярна след последователните на бахайската вяра, която звучи точно като част от „Луцифер и Буда“.

„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. – каза пред bTV продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс. – Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – бел. ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. (...) Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Мисаг е написал. Това са нарушения на две авторски права“.

„Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали ще подобна кражба ще им се размине“, добави той.

„Бях много изненадан... Но аз съм убеден, че те ще бъдат принудени да я свалят от „Ютюб“ и ще трябва да спрат да я разпространяват, защото това е нарушение на авторски права“, каза Прайс, като добави, че ако песента не бъде свалена, „ще заведем дело на момента“.

Пред bTV Мурад коментира: „Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство (...) Не вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна“.

„Авторът на инструментала е Бис и аз лично съм се свързала с него“, каза и Сузанита, макар да не можа да посочи кой е той.

Двамата бяха категорични, че песента няма да бъде спряна.