Новото правителство планира да спре увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране, докато Европейската комисия препоръчва на България точно обратното.

Преди два дни в Народното събрание е внесен така нареченият План „Орешарски", в който е записано, че сред приоритетите на новия кабинет е спирането на увеличението на стажа и възрастта за пенсиониране, т.е. край на пенсионната реформа, въведена от ГЕРБ.

В същото време Европейската комисия препоръчва мъжете и жените у нас да се пенсионират на една и съща възраст, като изрично посочва, че трябва да се определи конкретна дата, на която това ще стане факт. Препоръчва още постепенно да отпадне възможността за ранно пенсиониране.

В социалната сфера България търпи доста критики, особено в частта „пенсиониране", а препоръките не се отправят към страната за първи път – в миналогодишния доклад също присъстваха.

В момента при най-масовата, трета категория труд, жените се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете - на 63 години и 8 месеца. До 2020 г. възрастта ще достигне до 63 за жените и 65 за мъжете.

Новият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов заяви в предаването „Тази сутрин”, че изравняването на възрастта за пенсиониране между мъже и жени е важна. „Иначе обричаме жените, които работят по-малко, да имат по-малък осигурителен принос, съотвено по-малка пенсия. В условията, в които живеем в момента в България, обаче пазарът на труда не ги наема в предпенсионна възраст. Ако искаме да изпълним тази препоръка, трябва да го правим с малки стъпки,” обясни д-р Адемов.

Синдикатите пък предлагат сега да расте само стажът за пенсиониране, след 2020 г. - и възрастта, а едва след това да се мисли за изравняване на пенсионната възраст за мъже и жени.

Категорично са против отпадането на възможността за ранно пенсиониране, от която в момента се възползват работещи при тежки условия на труд, както и служителите в системите на отбраната, вътрешните работи и съдебната власт.

„Ние ще се борим категорично да запазим категориите и ранното пенсиониране при индустриалните работници, особено при по-тежките,” категоричен бе лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според други от препоръките на ЕК България трябва да въведе по-строги критерии и механизми за контрол при отпускането на инвалидните пенсии, за да се ограничат злоупотребите.

Освен спиране на увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране, в програмата на кабинета „Орешарски” е записано и въвеждане на по-гъвкава система за пенсиониране. Това означава при недостигащ стаж от две години хората да могат да се пенсионират, но с по-ниски пенсии. Такава възможност съществуваше у нас преди години.

Предвижда се и връщането на така нареченото швейцарско правило за актуализация на пенсиите - т.е. да се увеличават спрямо ръста на инфлацията и на осигурителния доход.

В документа, наречен Плана „Орешарски”, обаче е записано, че тези промени ще се направят след консултации със социалните партньори, така че преговорите предстоят.