Добри новини за пенсионерите - парите им се изплащат във всяка поща. На тези с инвалидна пенсия пък няма да им се налага да ходят до Националния осигурителен институт, за да представят ТЕЛК. Това реши правителството на заседанието си в сряда.

Хората, избрали да получават пенсията си от пощата, я получават от тази, която им е по постоянен или настоящ адрес срещу подпис върху така наречен „хартиен изплащателен картон”. От миналата година обаче се тества електронна система, която да замени тази с хартиения картон. Официално тя ще заработи от април в цялата страна, реши правителството. Всяка пощенска станция има достъп до нея, така че ще може да изплаща всяка пенсия.

За да получава пенсията си, всеки месец Иглика Илиева трябва да ходи в местната поща в Панчарево. Твърди, че това я ограничава, когато пътува при роднини или ходи на екскурзии с пенсионерския клуб, в който членува.

„Пенсионерите винаги се съобразяват с парите, които получават, и затова не може човек да се отпусне да посети големи дестинации, да се полюбува на по-хубави места", признава пенсионерката.

Електронната система, чрез която от 1 април ще се изплащат пенсиите в пощите, ще позволи на Иглика да получава парите си от всяка точка. Така, ако реши да изкара лятото при роднини, няма да се налага да се връща в Панчарево, за да си вземе пенсията. „Прави пенсионерите малко по-свободни да пътуват”, смята тя.

Електронната система премахва „хартиения изплащателен картон", върху който се разписваха пенсионерите, когато получават парите си. Информацията вече ще се съхранява в електронен вариант, достъп до нея ще има всяка поща.

За да смени пощата, пенсионерът трябва да подаде заявление в новата, която е избрал. „Заявлението е необходимо поради причина, че се пренасят пари и тези средства трябва да бъдат предварително планирани", обясни главният изпълнителен директор на „Български пощи” Деян Дънешки.

И досега пенсията можеше да се поиска от друга поща, но изплащането й ставаше чрез пощенски запис, като разходите по него се поемаха от пенсионера. Чрез новата система процедурата е безплатна. „Пощенската станция определя ден, в който биха могли да изплатят пенсията. Реално би могло да бъде в същия ден или на следващия ден”, обясни Янка Грозева от НОИ.

Има и още облекчения - хората, които получават инвалидни пенсии, няма да ходят в НОИ, за да представят ТЕЛК, тъй като той ще пристига в института по служебен ред. По същия начин в НОИ ще пристигат и документите, които се издават от общините, необходими за пенсиониране.

Освен това изплащането на пенсиите този месец ще започне ден по-рано, т.е. от 6 март.