Никога не е късно човек да научи нещо ново. Но какво е да се върнеш на училище в пенсионна възраст?! Това правят жени и мъже, за които годините нямат значение. Става въпрос за образователна програма на Софийския университет, подготвена специално за хора, млади по дух.

Половин век след като завършва образованието си, Стойко отново прекрачва прага на университета. Но не за да преподава, а за да учи информатика. Близките му са били учудени от решението му най-вече заради възрастта му. Той обаче им отговаря: „Аз се чувствам млад.”

По професия той е електротехник, а днес нарича себе си свободен пенсионер. Но свободата си не вижда в следобедни разходки с наборите, защото иска да учи.

„Това просто ме кара да имам организация в самия живот. Това ми стимулира не само живота, но и мисълта. Това ме кара да се чувствам много по-млад. Защото ме връща много години назад и това е смисълът на живота”, категоричен е той.

Снимка: btvnovinite.bg

За Емилия Винарова ЕГН-то не е оправдание да бездействаш.  Философията й за живота е „живей за деня така, като че ли ти е последен.”

Патентен адвокат е от 40 години. Уплътнява свободното си време с туризъм, спорт и танци. Но това не й стига.

Идеята за обучение на хора от третата възраст се ражда във Философския факултет на Софийския университет.

Проф. Оля Харизанов посочва, че не е по-трудно да се преподава на възрастни хора, а е по-интересно. „През последните години с колегите разговаряме, че студентите като че ли са малко дистанцирани от и някак си с ограничен интерес към образованието.  Тези хора, които в момента са в нашите групи са изключително любознателни, изключително мотивирани и действително желаещи да разберат нещо.”

Професор Харизанова признава, че от години не си спомня подобен интерес към науката.

Снимка: btvnovinite.bg

„За една седмица получихме 350 комплекта документи в университетската ни програма за третата възраст. Ние очаквахме само 50”, посочи тя.

Специалностите са разнообразни - от лекари и инженери до поети и туристи. Възрастта на желаещите варира от 58 до 89. Малка част са със средно образование, а повечето са висшисти с изключителен професионален опит и кариера.

От Алма матер обещават следващата година в курса да бъда приети всички останали пенсионери, желаещи да си спомнят студентските години.