Делото срещу Веселин Пенгезов и Мария Дивизиева влезе в съда. Отстраненият председател на Софийския апелативен съд и бившата шефка на кабинета на Орешарски ще застанат пред Темида, с обвинения за злоупотреба с европари.

Трима висши магистрати, един бивш завместник-министър и още трима души застават пред съда заради източване на европари. Разследването по случая се проточи пет години. „Както казва Леонид Брежнев, като го направиха маршал на СССР - доживяхме...”, бе коментарът на Пенгезов.

Бившият шеф на апелативния съд определя обвиненията като абсурдни и е категоричен, че ще съди търси правата си в Страсбург.

„Мое право ще бъде след това да осъдя държавата. За съжаление, държавата, а не тия, които изпълниха една поръчка всъщност- да ме отстранят от конкурса за втори мандат за председател на САС. Поръчката беше от Делян Пеевски. Тоест, от Доган през Делян Пеевски”, обясни Пенгезов.

Той припомни отново, че му е оказван натиск заради делата срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков и срещу стрелецът по Доган Октай Енимехмедов.

От прокуратурата отказаха коментар. А заради лансирани от главния прокурор законодателни промени, скандалния казус ще се гледа от военните и може би извън София.

„Най-добре да е в Шуменския окръжен съд. Той е много известен със строгите си присъди...Най-добре да ни натирят там.”, коментира иронично Пенгезов. Именно това съдилище наложи тежки наказания на групата на „Килърите”.

Пред bTV другата подсъдима - Мария Дивизиева отказа коментар. Заяви само, че процесът не е трябвало да се бави толкова и че съдът ще докаже невинността й.