Колкото по-студено става, толкова по-трудно е и намирането на такси. Затова полезни може да са мобилните приложения на смартфоните ни. Оказва се обаче, че там пазарлъкът също върви с пълна сила.

Потребител на подобно приложение получава предложение като това на снимката по-горе – да предложи пари над сметката, предварително изчислена за пътуването му.

„Това е един вид рекет. Тези пари така или иначе няма да бъдат регламентирани където и да е, няма да се показват в касовата бележка”, споделя потреителят.

От Министерството на транспорта пък отбелязват, че нерегламентираното таксуване е трудно доказуемо, но съветват гражданите да сигнализират при такива нарушения.

„Всеки идва в София и иска да става такси, затова пазарлъкът за цената на курса е все по-често явление”, пък е обяснението на таксиметровия шофьор Тодор.

От началото на годината такситата в столицата са с 20% по-малко. Това е основната причина таксита да се намират по-трудно, казват от бранша.

„1000 таксита не можаха да си извадят разрешителни, защото данъкът е много висок – 850 лв.”, обяснява Спас Атанасов от браншовата асоциация на таксиметровите водачи и припомня,че таксиметровите шофьори настояват началната такса и повикването на адрес да са с по-високи цени.