От петък до неделя (24-26 август) се прави реорганизация на трафика до Южното Черноморие с цел оптимизиране на движението и избягването на задръствания. Пътуващите в посока Бургас ще могат да ползват още 17 км от АМ „Тракия” - от Ямбол до Зимница, където е връзката за Петолъчката. Движението ще става само в дясно платно на въпросния участък. Това съобщи пред bTV регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите й от неделя вече изцяло движението ще става по новия магистрален участък, т.е. и в платното в посока София. „Както знаете Петолъчката вече стана кръгово кръстовище, по целия нов участък са монтирани 23 нови табели, така че се надявам да няма объркали се”, добави Павлова.

По думите й за момента от Ямбол до Петолъчката няма бензиностанции, няма дори тоалетна, което е неприятно за пътуващите, но се очаква бизнесът да се активизира и да има желание за инвестиции в този участък. „Апелираме към бизнеса, но засега няма желаещи. Мисля, че отчуждаване на земите е основният проблем. Иначе за 120 км от двете страни по закон може да има общо 8 бензиностанции”, посочи министърът.

Тя призна, че има проблем с изолирането на шума, който идва от Околовръстния път на София към намиращите се наоколо жилищни блокове. Смята обаче, че е работа на общината да реши казуса. „Местната администрация има план, трябва само да се търси финансиране, тъй като проектът е скъп. Във всеки проект трябва да има шумоизолиращи платна, за новите го предвиждаме”, подчерта Лиляна Павлова.

Тя отхвърли вчерашните критики, че 60 млн. лева са прекалено много пари за 3-километров участък от Околовръстния път. „12 млн. са за отчуждение на земите, 49 млн. лева е строителната стойност. Скъпо е, защото трябва да вържем АМ „Люлин, да се разшири пътят, както и да се направи връзката с бул. „Сливница”. Цената е оправдана, защото работата е много и съоръженията са сложни – ще имакръстовище на три нива, за да няма тапи на бул. „Европа”. Това дори е намалена цена след търг, тя бе предвидена по-висока”, обясни ресорният министър.

По темата за общия устройствен план на Варна Павлова коментира, че преди ден е имало експертен съвет, който е разгледал документа, приел го е, но е издал 9 забележки, които общината трябва да вземе в предвид в 7-дневен срок. „В крайморската зона няма да се застроява, предвидено е за парк. Но ма стъпки, за да се случи реално това”, заяви Лиляна Павлова.