Патриарх Максим е починал рано тази сутрин, съобщиха за bTV от Светия Синод. По-късно новината бе официално потвърдена на сайта на Българската патриаршия. "Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим", се казва в съобщението.

Той беше приет в Правителствена болница заради обща отпадналост в началото на октомври 2012 година. По препоръка на лекарите той не участва в честванията на 98-ия си рождения ден и 100-годишнината от изграждането на патриаршеския храм „Свети Александър Невски”.

От лечебното заведение отказваха да дават подробности за състоянието на 98-годишния Максим с лаконичното обяснение, че той е добре за човек на тези години.

Той никога не е посочвал свой наследник, защото това е в разрез с каноните на Българската православна църква.

Висшите духовници се събраха в Светия Синод, за да обявят официално кончината и да вземат решение как да се проведе процедурата за избор на нов патриарх на Българската православна църква. Архиереите не се ангажират със срок заради скръбния повод и заради факта, че подобно събитие не се е случвало в новата ни история.

До 7 дни трябва да бъде избран наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква, който трябва до 4 месеца от кончината на патриарх Максим да организира избирането на нов патриарх.

Според устава на Българската православна църква трябва да бъде свикан патриаршески избирателен църковен събор. На него Светият Синод трябва да представи трима кандидати – не по-млади от 50 години и с не по-малко от 5 години опит като митрополити.

Очаква се митрополит Григорий Търновски да поеме функциите на ръководител на църквата след смъртта на патриарха Максим, заяви пред bTV епископ Тихон - предстоятел на патриаршеския храм "Свети Александър Невски".

„Беше един монах, какъвто вече мъчно ще намерим. Изпитвам искрено съжаление, че през тези години той беше един самотен човек. Никой не успя да спечели доверието му, за да бъде до него. Никой не се постара да търси неговата лична душевност”, каза още епископ Тихон.

До края на деня Светият Синод трябва да реши и къде да бъде погребан патриарх Максим в зависимост от това дали е оставил завещание, в което да упоменава конкретно място.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

В много от храмовете в страната се почита паметта на починалия патриарх Максим. В предверието на Светия синод бе поставен венец в негова памет, негов портрет с черна лента, както и книга за съболезнования.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше първата от светската власт, която отиде да изкаже съболезнования в катедралния храм „Свети Александър Невски”. Пред журналисти тя уточни, че е в правомощията на Министерски съвет да реши кога да бъде обявен ден на траур.

Междувременно заради кончината на патриарх Максим премиерът Бойко Борисов отложи плануваното си за днес посещение в Дупница.

  • Фейсбук роди и група на "нетъгуващите по "патриарх" Максим"
  • Варненският митрополит Кирил е наместник-председател на църквата
  • Отец Иван от Нови Хан отслужва литургия в памет на патриарх Максим
  • България изпрати патриарха в последния му земен път
  • Путин отбеляза приноса на патриарх Максим за приятелството с Русия
  • Свещенослужители потушават скръбта за патриарх Максим със спомени за него
  • Последен поклон пред патриарх Максим
  • България се сбогува с патриарх Максим
  • Засилени мерки за сигурност на поклонението и опелото на патриарх Максим
  • Вселенският патриарх идва у нас за опелото на Максим