Днес патриарх Максим навършва 98 години. В храма "Св. Александър Невски" бе отслужена Съборна света литургия. С нея се отбеляза и 100-годишнината от построяването на храма.

В църковните служби участваха и духовниците от Света гора, които донесоха на 27 октомври от Атон копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно есть".

Литургията бе оглавена от Сливенския митрополит Йоаникий, а светската власт беше представена от президента Росен Плевнелиев.

"Аз винаги се моля за едно за добро, за здраве. Моля се на нашия любим патриарх Бог да даде още живот, да е здрав, да пази църквата, да е единна, да е силна. Сега църквата е наш духовен стълб - на семействата, на хората, и много ми се иска това, което той успя да направи - да я удържи единна, стабилна, така да бъде и занапред", заяви държавният глава.

Главата на Българската православна църква обаче не участва в тържествата за рождения си ден. Преди дни той бе приет в правителствена болница заради отпадналост и лекарите препоръчаха известно време да си почива.

Патриархът е получил лични поздравления от председателя на Народното събрание, която пожелала: "Нека силата на вярата да дари Ваше светейшество със светлина и духовна радост".

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г., а три години по-късно постъпва в Богословския факултет на Софийския университет. През 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх. За 90-ия му рожден ден през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен.