20 деца са загинали при катастрофи от началото на годината у нас. 15 от са загинали в катастрофи като пътници, 3 - са били зад волана, а две - като пешеходци.

В седмицата преди първия учебен ден, пътната полиция предприема допълнителни мерки срещу смъртността на пътя. Проверяват се пътеки, знаци и светофари около училищата. Родителите ще бъдат ограмотявани с листовки как да пазят децата.

Зебрата на смъртта

Но хората искат още – квартал „Казичене” се надигна на нов протест заради опасна пешеходна пътека на път Е79. Наричат я „Пътеката убиец”. От понеделник тя е пътят към училище за над 100 деца.

„Първият удар тук е на детенце през 1972 г. Тогава е убито първото дете и оттогава до ден днешен децата са над 10, а възрастните хора над 20 инцидентите”, разказа жител на квартала.

Години наред минават в искания да бъде изграден подлез. В миналото той е бил започнат, но спрян заради подпочевени води.

Сега е намерено временно решение, автобусът е с удължен маршрут от понеделник, за да взема децата от квартала. Синът на Ивайло Павлов е един от учениците, които пресичат опасния път. Веднага преди и след пресичане детето и бащата се чуват по телефона.

В много градове хората говорят и за така наречените светофари паметници. Такива които са монтирани заради загубен живот. Такива има на бул. Александър Малинов.

„Едно дете попаднало в ПТП означава, че много хора не са си свършили работата. Както родители и тези, които организират пътното движение и ние като контролен орган”, заяви зам.-директорът на Охранителна полиция Антон Антонов.

Зад волана

Три деца-шофьори са загинали от януари досега.

Семейството на 16-годишния Митко Момчилов, който загина след като взе колата на чичо си и катастрофира фатално, се изселва от родното място малко след трагедията.

КАТ спира от движение за месец колата на всеки, преотстъпил я на дете.

Пътните полицаи влизат в класните стати

В седмицата, посветена на безопасността на малките българи полицаите обещаха да са по-често в училищата, за да разговарят и да съветват.

Междувременно, КАТ ударно глобява все повече пешеходци заради неправилно пресичане. 7 500 души имат такива актове.