Над 200 000 българи тръгват на път за празниците. Трите почивни дни са първият "дълъг уикенд" за годината и се очаква движението в цялата страна да е натоварено. От КАТ очакват над 100 000 автомобила да напуснат днес столицата.

На един от изходите на София - този в посока Пловдив на магистрала „Тракия”, в края на работния ден движението вече е интензивно.

От началото на годината досега КАТ са свалили регистрационните номера на над 650 коли, а близо 400 шофьори са хванати да шофират след употреба на наркотици.

Затова от Пътна полиция още от утре засилват проверките на пътя, а от днес са подсигурени и всички налични екипи на изходите.

Автобусните превозвачи са пуснали около 6000 допълнителни места.

Въпреки работния ден, още в ранния следобед пред гишетата на Централна автогара е оживено.

Вече са заявени 35 извънредни автобуса от автогара София, очаква се до утре на обяд да станат поне 50.

Освен по магистралите, натоварено се очаква да бъде и движението към съседите ни - Гърция, Сърбия и Македония, където около 40 000 българи ще посрещнат празника.

Ограничава се и движението на тежкотоварните автомобили.

Снимка: btvnovinite.bg

От 16 до 20 ч. днес се забранява движението им по автомагистралите и основните пътища.

Ограничение за камионите над 12 т ще има и между 14 и 20 ч. в последния от почивните дни – 5 март.

Гражданите, които имат намерения да се качат на паметника Шипка за националния ни празник, трябва да имат предвид, че от тази вечер пътят Габрово – Шипка ще е затворен за движение на моторни превозни средства. Забраната е в сила от 22 ч. тази вечер до 17 ч. на 3 март.

Ще се допускат само автомобили на участници и гости. От МВР съветват гражданите да ползват организирания обществен транспорт.

Транзитният поток Стара Загора - Казанлък - Габрово ще преминава обходно през Прохода на Републиката.

Вижте повече във видеото: