Първото дело за обезщетение на пострадалите от взрива в Хитрино е на 6 октомври
Съдът е назначил поредица от медицински и технически експертизи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Хитрино
Снимка: Ладислав Цветков

Първото от делата за обезщетение на пострадалите от взрива на гара Хитрино, заведени пред Софийския градски съд, днес бе насрочено за 6 октомври. Това съобщи адвокат Николай Димитров от софийската кантора, която представлява пострадалите и близките на загиналите при железопътната катастрофа в населеното място, цитиран от БТА.

В определението си за насрочване на делото съдът е приел исковете срещу "Булмаркет рейл карго" ЕООД и "Булмаркет ДМ" ООД за допустими и е назначил поредица от медицински и технически експертизи, отбеляза Димитров.

Ще бъдат ли обезщетени пострадалите от взрива в Хитрино?Жертвите и близките съдят превозвача в колективен иск за 5,2 млн. лв.

Министърът на финансите, наблюдаващият делото и главният прокурор са сезирани днес за предприемане на действия за обезпечаване на настъпилите от взрива в Хитрино за държавата вреди, които са в размер на 10 млн. лева и следва да се отправи претенция за тях, ведно с обезпечителните действия към "Булмаркет рейл карго" ЕООД и "Булмаркет ДМ" ООД.

"Така щетите, нанесени от събитието на държавата и нейните граждани, са в размер на над 20 млн. лева", уточни Димитров.

Черна събота за Хитрино: 7 загинали и 29 ранени след взрив на цистерни (ОБЗОР)Разрушенията, пожарите и нанесените щети са с размерите на бедствие

По думите му наказателното производство е на фаза повдигане на обвинения срещу машинистите, управлявали влаковата композиция с превишена скорост, която до този момент според Димитров е единствената причина за настъпилата катастрофа.

Същевременно "Булмаркет рейл карго" ЕООД е направила редица прехвърляния и прихващания на свои вземания към клиенти, като железопътен превозвач, с цел да няма капиталова и финансова обезпеченост в случай, че бъде осъдена, допълни Димитров.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре