До края на годината България трябва да приеме 500 бежанци от Гърция и Италия съгласно приетия от Европейския съюз план за разселване на търсещите убежище в Европа, пише в.Сега в утрешния си брой, като цитира стенограмата от правителственото заседание в сряда, когато новината е съобщена от Румяна Бъчварова.

До края на 2016 г. трябва да пристигнат у нас 1549 чужденци в рамките на плана на ЕС за преразпределяне на 160 хил. души от Гърция и Италия сред другите страни членки. Днес първите бежанци поеха от Рим за Швеция.

"Предварителното решение за разпределение на 40 хиляди души ни ангажира с 500 лица, които трябва до края на годината да бъдат приети в България. Това налага да помислим и за мерките за тяхното интегриране", заявява вътрешният ни министър по време на заседанието на кабинета.

Всекидневникът пише, че ако в други страни има ясен план за това какво ще се прави с бежанците, то у нас очевидно няма решение по въпроса и приетата преди година стратегия за интеграция на бежанците до 2020 г. остава само на хартия заради липсата на финансови разчети.