Първи избори за БСП без старите лица в листите. След като изгони вътрешната си опозиция от парламента, това е и първи тест за лидера на партията Корнелия Нинова.

Какво е бъдещето на БСП и на пенсионираните й депутати?

10 юли 1990 г. е първият работен ден на Янаки Стоилов като депутат. От тогава – 8 парламента и 24 години в пленарната зала.

За Стоилов от 5 февруари настъпи време разделно. Тогава всички стари кадри на столетницата бяха изгонени и вече не могат да се кандидатират за депутати.

„Твърде много съм бил в политиката и сигурно ми е трудно да се откъсна от нея. Въпреки че не съм преставал да преподавам. След като си бил толкова дълго, аз не мога да съм зрител, защото знам какво става в задкулисието, без да съм част от него”, заяви Янаки Стоилов.

Ледената епоха между млади и стари в БСП ще се отрази и на партията – анализатори прогнозират още драми вляво.

„За нас драмите настъпват след изборите. Надявам се партията да не допусне тежки загуби”, заяви Янаки Стоилов.

Новият лидер на левицата обаче остава безкомпромисен.

„Както има мандатност за общински и областни председатели, да разговаряме за мандатност и за председателя, така да има и за представителите ни във властта”, са думите на Корнелия Нинова.

„Трябва да бъдем много доволни, защото можеше да има много по-лош вариант – можеше да ни пратят и на трудово-възпитателен лагер”, каза Георги Божинов.

Освободените стари кучета в ляво казват, че е било редно да ги изчакат сами да си тръгнат, а не да ги гонят.

Така за Янаки Стоилов, Георги Божинов, Георги Пирински, Михаил Миков, Атанас Мерджанов активната политика приключи. А дали има път назад – е  въпрос с много неизвестни.