Първа рокада в кабинета „Борисов 3”: Нов министър пое здравеопазването (ОБЗОР)
Кирил Ананиев застава на поста в доста горещ момент
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    4
Кирил Ананиев се закле като здравен министър
Снимка: Ладислав Цветков

Първата рокада в кабинета „Борисов 3” вече е факт. Новият здравен министър е Кирил Ананиев. Той беше избран днес от парламента с подкрепата на половината народни представители.

Кирил Ананиев поема поста след оставката на проф. Николай Петров. Със 121 гласа „за” и 85 „против” мнозинството в парламента избра новия министър.

Кирил Ананиев каза, че поема здравеопазването като кауза и ще се опита да създаде баланс и спокойствие в системата. Той увери депутатите, че ще работи с всички парламентарни групи, независимо дали са гласували „за” или „против” кандидатурата му.

По време на дебата скандали в пленарната зала имаше, но те не бяха по същество или за личността на отиващия си или новия министър, а за това трябваше ли премиерът Бойко Борисов лично да дойде и да направи номинацията.

Скандал между ГЕРБ и БСП заради новия здравен министърКорнелия Нинова получи заплаха, че може да бъде отстранена от заседанията на НС заради обида срещу държавен орган

Така или иначе обаче, Кирил Ананиев получи одобрението на половината парламент и положи клетва. При официалното приемане на поста той получи от своя предшественик доклад за свършената работа.

Ананиев оглави здравното министерство в доста горещ момент.

Секторът е на нокти заради неговото предложение догодина Касата да не плаща за нови дейности в болниците и за нови лекарства. Целта е да се дисциплинират разходите, които непрекъснато растат.

Совалките за отмяната на предложението преди окончателното гласуване на бюджета вече започнаха.

По всичко личи, че това ще е първият удар срещу политиката, която Ананиев иска да провежда.

Мораториумът би „ударил” хората в Смолянско. От години се водят битки да се открие инвазивна лаборатория към кардиологичното отделение на местната болница.

Здравното министерство е отпуснало 1 милион лева, а по план лабораторията трябва да заработи през месец май догодина.

„Болните от Смолянска област имат право на ново съвременно лечение на сърдечно-съдовата патология. Ние сме единствената област в страната, която към момента няма инвазивна лаборатория”, посочи д-р Нина Шехова, началник на Кардиологично отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян. 

Всеки месец десетки пациенти преминават през болницата с нужда от процедури, за които се изисква такава лаборатория. 

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова  вече даде заявка, че ще предложи промяна в бюджета на Касата преди окончателното му гласуване. Така че забраната за финансиране да се отнася само до ненужни дейности. Това обаче е свързано със спешно приемане нова Национална здравна карта, която да замести отменената от съда.

Едногодишен мораториум се превижда и върху новите терапии за лечение.

„На тези пациенти в крайна сметка не им остава толкова много живот, че да могат да чакат 1 година държавата да наложи мораториум върху тези лекарства, те имат нужда от лечението тук, сега и веднага”, коментира д-р Иван Вецев от Националната пациентска организация. 

Ако лекарственият мораториум бъде гласуван, пациентите излизат на протест.

Стана ясно, че двама от заместник-министрите в МЗ си отиват - Мирослав Ненков и Лидия Нейчева. На тяхно място застават Бойко Пенков и Жени Начева, която в първия кабинет на Борисов подаде оставка като шеф на Касата след скандали и обвинения на прокуратурата.

Нови заместник-министри на здравеопазването
Снимка: btvnovinite.bg

Екипът на новия здравен министър трябва да се справи и с нормативния дефицит, който настъпи заради поредицата важни документи, които съдът отмени.

Ще се сблъска и с проблеми, чието решение се отлага от години, като износа на лекарства, заради който периодично те изчезват от нашия пазар, както и реформата в ТЕЛК.

 

  • 0
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре