Анкетна комисия в парламента ще проверява избора на изтребител за нуждите на Военновъздушните сили.

Предложението за тази комисия е на Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители. Комисията ще работи два месеца и ще изяснява как се е стигнало до класирането на първо място на офертата на „Грипен”.

Решението беше гласувано днес, след тежки дебати в Народното събрание, съпроводени с взаимни обвинения в лобизъм.

Вносителите на предложението искат да се провери работата на комисията и служебното правителство, което е взело решение за бъдещ разход от 1,5 млрд. лв..

В спора влязоха също геополитически, времеви и физически аргументи.

Макар президентът да не беше назован поименно, от левицата обявиха, че той е мишената в атаката заради изказването си, че не вижда воля за борба с корупцията.

„От парламентарното мнозинство обявиха война на президента. Ние купуваме, за да не воюваме никога с нашите противници”, заяви Милен Михов.

Патриотите подкрепиха създаването на комисията, а ДПС отказаха, защото щяло да блокира процеса по придобиване на самолета.

В крайна сметка мнозинство одобри създаването на анкетната комисия.

Нейн председател стана Емил Христов от ГЕРБ, а негов заместник – Христо Гаджев от ГЕРБ. Комисията е съставена общо от 19 депутати от всички парламентарни групи на пропорционален принцип - 8 от ГЕРБ, 6 от БСП, двама от Обединените патриоти, двама от ДПС и един от "Воля".

Задочен спор около избора да се поръчат самолети „Грипен” се завърза през последните дни между управляващата партия ГЕРБ и президента Румен Радев.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Румен Радев в лобизъм за самолетите „Грипен”, а Радев отговори: „Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни”.

Бившият военен министър Бойко Ноев обяви днес пред bTV, че моделът самолети „Грипен”, който България е избрала, вече няма да се произвежда и решението е опорочено.

„Това не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират. Те се произвеждат по поръчка”, каза от Букурещ президентът.