Депутатите приеха окончателните промени в Закона за МВР. С така приетия закон президентът ще назначава главния секретар и председателя на ДАНС с указ по предложение на Министерски съвет.

В същия законорпроект е заложено Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) да се върне в системата на МВР. Досега ГДБОП беше част от структурата на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС).

Депутатите възстановиха и конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР. Развитието в професионалната кариера ще се осъществява чрез преминаване в по-висока длъжност въз основа на конкурс, като условията и редът за провеждането му се уреждат с наредба на министъра на вътрешните работи.

Главните дирекции на МВР са ГД „Национална полиция”, ГД „Борба с организираната престъпност”, ГД „Гранична полиция” и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Предвиждат се и други промени в структурата на ДАНС. Освен прехвърлянето на ГДБОП в МВР се правят и други промени, които преследват целта да „разтоварят“ агенцията от неприсъщи функции и да фокусират нейната дейност върху преобладаващо контра-разузнавателния ѝ характер, както и върху информационно-аналитичната ѝ дейност.