Парламентът гледа ветото на президента върху мораториума за нови лекарства
Пред Народното събрание се събират протестиращи срещу забраната
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Лекарства
Снимка: btvnovinite.bg

Парламентът ще разглежда ветото на президента върху текстовете в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с които се въвежда мораториум за нови лекарства. 

Бюджетната комисия вече го отхвърли. В същото време пред Народното събрание се събраха хора, които протестират срещу мораториума

В него участват пациенти, граждани, които не са съгласни със забраната, както и лекари.

„Ако ветото бъде преодоляно, ще има сезиране на Конституционния съд и ще има гладни стачки по време на европредседателството. Ако смятат, че начинът да посрещнем европредседателството с гладуващи хора по градинките, ние ще им ги осигурим. Надявам се все още в тази сграда да тече някаква мисъл”, каза Аделина Банакиева, която участва в протеста.

Пациенти излязоха на протест срещу мораториума върху новите лекарства (ОБНОВЕНА) Засегнатите се събраха пред австрийското и италианското посолство

Президентът обоснова решението си за вето с това, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и правото на гражданите да получават достъпна медицинска помощ. 

Предложението за мораториум над нови лекарства за годината дойде от Надзорния съвет на Касата, като начин тя облекчи големите си годишни разходи за медикаменти, достигащи 1 млрд. лв.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре