Служебният премиер Марин Райков е разпоредил вътрешна проверка по случая с изтеклата снощи информация, че „нищо в костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините”. Проверка трябва до края на днешния ден да доведе до конкретен доклад, чиито резултати Райков иска на бюрото си. Това заяви самият той в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

"Недопустимо е изтичането на информация от страна на институции, призвани да опазват реда и законите в държавата", заяви служебният премиер. Райков посочи, че тази сутрин се е срещнал спешно с председателя на ДАНС Константин Казаков, от когото е получил уверение, че тези документи не са разпространени от неговата служба.

"Изключително важно е да бъде установено по безспорен начин от къде и по какъв начин е изтекла тази информация, важно е да стане ясно дали съдържанието на тези документи разкрива някаква информация, която по какъвто и да е начин би застрашила хода на досъдебното производство", добави Райков.

След извънредната пресконференция на държавното обвинение в сряда министър-председателят прочете изнесената информация по следния начин: „Прокуратурата беше категорична: служебното правителство няма вина и пряка отговорност във връзка с казуса с бюлетините. Аз мога само да им благодаря за работата. Винаги съм заявявал, ще го кажа за стотен път, че действията на правоохранителните органи винаги са се ползвали и ще се ползват с пълната ми подкрепа. Ако и когато досъдебното производство установи, че има достатъчно данни за нарушения по Договора във връзка с отпечатването на бюлетините и ако, в ролята ни на възложител по този договор, за това, има отговорни служители на администрацията на Министерски съвет, аз ще реагирам при доказана по безспорен начин вина”.

„Искам отново да подчертая, че главният прокурор беше категоричен относно констатацията, че правата на гражданите бяха нарушени с нарушаването на предизборното мълчание от някои медии, както и от факта, че това от своя страна послужи на политическите лидери да се възползват от този факт и на свой ред да извършат закононарушение. И аз очаквам окончателното произнасяне на ЦИК по този въпрос възможно най-бързо”, допълни премиерът.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"