Откритите 350 000 подготвени бюлетини в печатницата в Костинброд в събота са само половината от общо отпечатаните. От пресцентъра на БСП съобщават, че имат данни за приготвени общо 700 000 бройки.

Според данните, съобщени от юрист-консултът на БСП Аглика Виденова, първата партида от 350 000 са изпечатани около 1 и 2 май и отдавна са разпространени до структурите в страната.

Според членът на Националния предизборен щаб на БСП Младен Червеняков има връзка между незаконните бюлетини и нарушенията с печатите на комисиите. Той окачестви ситуацията с печатите на секционните избирателни комисиите като много тревожна. „Ако това се свърже с дейността на комисиите по отношение на печата, това показва, че става въпрос за съзнателно подготвена операция за фалшифициране на изборите”, каза той. При откритите случаи на нарушения печатите или пристигат предварително наранени, или не са наранени въобще от СИК, добави Червеняков.

Той постави въпроса защо има отпечатан толкова голям брой бюлетини над законовото изискване – общо 8 343 000 бюлетини, при положение, че по данни на ГРАО България има 6 956 890 избиратели. От друга страна обаче днес се констатира недостиг на бюлетини в някои секции. Аглика Виденова отбеляза и случаи, когато вчера при приемане на изборните книжа бюлетините са били една бройка, а днес при отваряне на помещенията се оказват съвсем друга.

Червеняков засегна и темата за нарушенията по време на изборния ден. Той отбеляза, че към 15 часа в ЦИК са постъпили 45 жалби и 25 сигнала, а прокуратурата е образувала 190 преписки, като в над 20 са образувани досъдебни производства. Неправителствените организации, които наблюдават изборния процес, констатират над 140 нарушения. В централата на БСП има над 120 жалби и сигнали.

„Изключително тревожна е продължаващата практика на масово купуване на гласове. Имаме сигнали от почти всички региони на страната, особено там, където има компактно ромско население”, изтъкна Червеняков. Той добави сигнали за извозвания на избирателни от един регион в друг и по-малък брой бюлетини от нужните в например училище в Пловдив.

Има информация още за неправомерна агитация, недопускане на застъпници и наблюдатели в изборните комисии. „Драстичен е сигналът от Кюстендил за съществуването на около 30 000 бюлетини попълнени за ГЕРБ на първия етаж в общината”, каза Червеняков.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"