Парите в образованието – по-малко училища, повече разходи за транспорт
На прага на новата учебна година отново сме в дъното на класацията за държавна инвестиция в образованието
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
Класна стая
Снимка: btvnovinite.bg

На прага на новата учебна година отново сме в дъното на класацията за държавна инвестиция в образованието. Последните данни на Евростат показват, че най-много пари от бюджета си отделя Дания. 

Швеция, Белгия и Финландия също са на челни позиции с по над 6% от брутния вътрешен продукт за образование. Най-малко – под 4%, освен България, инвестират Италия, Ирландия и Румъния.

Пари за образование
Снимка: btvnovinite.bg

По-малко училища, повече разходи за транспорт – това е от перата, които ще бъдат увеличени през 2018 г. 17 общински училища няма да отворят врати на 15 септември. 

Малко пред 15 септември дворът на училището в тополовградското село Орешник е приютил местния събор. Стогодишното училище "Св Св. Кирил и Методий" е едно от закритите. 

Над 3,7 млрд. лева са предвидени в бюджета за образование догодина. С увеличението от близо 390 милиона ще бъде променена системата на делигираните бюджети и ще бъдат увеличени учителските заплати. 

„Според изчисленията на Синдиката на българските учители държавата трябва да отпусне още 90 милиона, свързани с обхвата на децата в училище, целодневната организация и обезпечаването на дейностите по тази целодневна организация”, каза председателят на синдиката Янка Такева.

Част от бюджета трябва да отиде и за компенсация за закритите училища. В община Тополовград са 2. 

„Ще получим сумата от 270 хиляди лева, част от тях ще инвестираме в материална база  и в строителство в приемащите училища”, обясни Наско Стоянов, зам.-кмет на Тополовград.

Безработни преподаватели след закриването на училища тук няма да има. За тях вече са намерени работни места по специалността във все още действащите 5 училища в общината. 

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре