Колко е дълъг животът на панелните блокове? Според най-разпространеното мнение срокът на годност на тези сгради е 50 години.

В столичния кв. Свобода през 60-те години са построени едни от първите панелни жилища. Пукнатините по стените и балконите могат да се видят с просто око. Фасадите на сградите са нашарени заради различните цветове мазилка, поставена върху изолацията на някои апартаменти.

Димитър Стоянов живее в този блок от 48 години, той е един от собствениците, които са санирали жилището си. „Естетически изобщо не се връзва с нищо, защото далеч по-добре е ако всички едновременно го направим и се уточним за цветове и т.н. той блокът ще си грейне”, признава той.

Димитър не споделя мнението на хората, които смятат, че блоковете в квартала му са опасни за живеене. Панелните блокове у нас представляват 25% от сградния фонд на страната. Жилищата от този тип са над 700 000. А за санирането на всички апартаменти са необходими между 6 и 7 милиарда лева.

Експертите успокояват, че дори и да нямате пари за изолация, блокът или апартаментът ви не е застрашен от разрух. „Срокът за експлоатационна надеждност на тези сгради е 100 години. Никоя от тези сгради не е под експлоатационен срок, друг е въпросът какво е тяхното състояние”, коментира проф. Димитър Назърски от Българската асоциация за изолации в строителството.

Специалистите напомнят, че санирането на жилището не означава само слагане не топлоизолация, а също така и подмяна на водоснабдителната, електроснабдителната и отоплителната система на сградата.