В района на затворения път между Созопол и Приморско няма да има строителство. Тази отсечка и да бъде затворена, това няма да пречи на никой. Идеята е мястото да стане кът за отдих със спортна алея, пейки, вишки за наблюдения на птици, риболов. Искам да запазя екосистемата, каза в интервю за bTV кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Припомняме ви, че полицаи връщаха днес автомобилите, които се опитват да минат по стария път между Созопол и Приморско.

Трасето придоби известност през последните дни, след като стана ясно, че насред двете платна има ограда и по този начин беше отрязан достъпът до известния Шофьорски плаж между Дюни и Аркутино.

Ето какво каза пред bTV градоначалникът на Созопол за ситуацията:

- Какви бяха мотивите Ви този път да стане общински?
Беше третокласна пътна мрежа. След като се изгради околовръстната дъга, необходимостта този път да остане държавен отпадна. Той е един път, който вече влезе в градската част, ако може така да се каже, защото вие сами виждате, че от Созопол до Дюни нещата се сляха. 


- Защо ви трябваше този път?
Когато беше третокласна пътна мрежа, сервитутът беше много голям на самия път, той е около 15 метра. Всички, които строят викат „Абе, кмете, не може ли да бъдем по-близо до пътя”? 


Ние намалихме сервитута и те ще могат да се развиват в тоя район. А иначе пътят на нас ни трябва, защото в този участък ни предстои да правим ВиК. Когато е държавен, за всяко нещо търсим съгласувки с държавата. Като е наш, ние си ги правим съгласувките и нещата минават много по-лесно, и вървим напред.

Това е основната идея за искането на пътя. Вие много добре разбирате, че взимането на един път си води своите разходи. В момента, пътят го взехме разбит, точно в тази отсечка. Зимата миналата година го заля, когато бяха наводненията. Сега в момента върви спокойно, но пък тази година там се забеляза много сериозно посещение от туристи. Плажът е неохраняем.

- Пътят не е много разбит.
Съгласен съм. Както не е разбит, така това е една права скоростна отсечка, където всички карат много бързо, не се съобразяват с хората, които са на плажа, с тяхното неправилно спиране, защото те всички спират върху дюните, спират до платното, а там нямаш ограничение 50-60 км.

-  За това има други органи.
Да, ама утре като мине някой и удари някой, кметът ще отговаря, защото пътят не е добър. Щом е четвъртокласна пътна мрежа вече влиза под моята юрисдикция.

-  Ако карат с превишена скорост, това не е проблем на общината.
Да, така е. Но пак ви казвам, търся нещата, които ме карат да го затворя. Първо, че пътят не е в добро състояние. Второ – къмпинирането и ползването на плажа, който е неохраняем, а той е един от плажовете, който почти всяка година дава по една две жертви, защото е северен плаж, открит плаж, с много лошо дъно. 

Мисля, че този път, този участък, в момента е без значение за всички нас. Имаме си път, който е околовръстен, път, който си захранва и Свети Тома и по-надолу Аркутино, така че – тази отсечка да бъде затворена няма на никой да попречи.

- Много хора днес бяха върнати.
Сигурно, защото не гледат знаците. Те, ако гледат знаците, много добре ще разберат, че участъкът е затворен.

- Пътят се използва.
Щом е път, се използва, така е. Пак казвам, като стане белята ще дойдете да ме питате защо сме я допуснали. И затова искам да го затворя, искам там да бъде едно спокойно място, да няма никакво напрежение. Това е. Затова съм предприел тези мерки, съгласувал съм всичко с всички институции. Нали уж живеем в държава, в която има закони. Направихме преградите, затворихме. Трябваше ли да бъдат счупени оградите и да бъдат хвърлени.

- Ще бъдете ли непреклонен? Има огромна съпротива.
Има съпротива, защото не е казана истината. Какъв е проблемът да си спре някой колата до бариерата и да отиде на една минута път до плажа. Какъв е проблемът – никакъв. Защо трябва да влезе с колата вътре на дюната?

- Каква е вашата визия за развитие на това място?
Моята визия за това място е – ще оправим пътя и от там нататък правим проект и кандидатстваме, да се направи една хубава алея за спорт, да се поставят пейките, да могат хората като си спортуват да си почиват. От другата страна на езерото да се направят една-две вишки за наблюдение на птиците. Ако има възможност да се разреши някакъв улов на риба, защото вътре има риба. Защо да не стане едно място за отдих?

Там няма да има никакво строителство, говоря за този участък, никакво

- Сред вашите мотиви дали е застрашаването на екосистемата в тази защитена зона?
Мисля, че това, което ще направя, ще бъде в плюс на екосистемата, няма да е в минус. И съм сигурен, че всички организации, които защитават екосистемите, точно тук ще ме приветстват, защото това, което искам да направя е наистина да запазя екосистемата, нищо повече.

Къмпингуващите застават там, слагат караваните, почиват си колкото си почиват, събират багажа, заминават, после кой ще почисти. Мисля, че по никакъв начин няма на никой да навредим, напротив – само ще е плюс.

- Защо в активния сезон решихте да затворите ивицата?
Защото има процедури, които трябваше да спазя като документация. Трябваше да правя съгласувка с областен, Агенция "Пътища" и така. 

- Не може ли да изчакате края на сезона?
Защо да го правя?

- Защото на хората им е неудобно, много хора се върнаха.
Вярно е, сигурно на някой няма да му е удобно, който не гледа знаците по пътя ще се върне, сигурен съм, но това е положението.