Абитуриентът Павел Ковачев от Италианския лицей в София завърши с 5 шестици от 5 матури – три италиански и две български.

Като пълен отличник той става първият носител на специалната награда, учредена през ноември миналата година на името на известния журналист от БНТ Димитър Цонев.

Дълги години Цонев беше председател на Настоятелството на Националния учебен комплекс по култура с Италиански лицей.

Наградата – грамота, книга и парична сума, ще връчи днес синът на журналиста, който също се казва Димитър Цонев

На тържествената церемония по случай връчването на дипломите на випуск 2017 ще присъства и италианският посланик в София Негово Превъзходителство Стефано Балди.

Павел Ковачев е син на Пенчо Ковачев от вестник „24 часа”. Майка му Весела Палдъмова е директор на 134-то училище в София, известно като Еврейското училище.

Павел е категоричен, че родителите му не са го пресирали и не са били свръхамибциозни.

Едва шестгодишен Павел се снима във филма на Мариана Евстатиева-Биолчева „Принцът и просякът”. После играе и в тв сериалите „Ваканцията на Лили” и „Шменти-капели”, както и в театрлана постановка – „Четири стаи”. Участва и в много телевизионни предавания.

Той обаче ще продължи образованието си в Италия – в престижния частен университет „Бокони”, където ще учи политика и икономика.

Въпросът му към министерстовото на образованието е какво биха направил, за да остават абитуриентите да учат висше образовани в България.

Вижте повече във видеото: