Пациенти заплашиха с гладни стачки заради мораториума върху лекарствата
Голяма част от терапиите, които остават извън обсега на Касата, атакуват тумори и злокачествени заболявания
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Аделина - протест

Пациентите заплашиха с гладни стачки по време на Европредседателството. Голяма част от терапиите, които остават извън обсега на Касата, атакуват тумори и злокачествени заболявания, прогресивни белодробни заболявания, множествена склероза.

Няма да се плащат иновативни лекарства и за ревматоиден артрит, тежка депресия и астма, Хепатит C, ослепяване поради възрастови изменения. Защо пациентите наричат това геноцид?

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху мораториума за нови лекарстваСъс 126 гласа „за” те преодоляха искането на държавния глава да преосмислят забраната

Животът на Аделина Банакиева поема в неочаквана посока преди 6 години. Тогава майката на 5 деца се изправя пред рака.

Аделина - протест

Безплатната терапия, която държавата осигурява, не й понася и единият й бъбрек спира. Намира подходящи медикаменти от чужбина. За тях обаче трябва да плаща.

„И ти се чувстваш освен болен и виновен, защото трябва да избираш дали този Йоан да остане без майка или да остане без къща”, разказа жената.

Семейството й плаща над 200 000 лева. От 2 година е в ремисия.

Аделина - протест

Пациентите като нея не могат да чакат. И отива пред Народното събрание, да призове депутатите да гласуват по съвест.

Протестът подкрепят граждани и лекари.

„Да знае, че има такава възможност и да не може да стигне до нея, това е може би едно от най-лошите неща, които могат да се случат в една лекарска кариера”, каза дерматологът д-р Иван Богданов.

Аргументите на депутатите Аделина чу лично в парламента.

Точно тя е жената, която квесторите извеждат от балкона на пленарната зала.

Аделина

Болестта учи Аделина да не се отказва. Освен за себе си, сега се бори и за живота на болни деца, а магазинът й е превърнат в своеобразен благотворителен център. Решена е да се бори и сега.

Аделина - протест

Според справка на фармацевтичните компании българските пациенти са сред най-дълго чакащите в Европа за достъп до нови терапии по Здравна каса – средно 686 дни. За сравнение – в Швейцария пациентите чакат 76 дни, в Дания и Германия по 110.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре